Sramno: Unijati preoteli pravoslavni hram na zapadu Ukrajine!

0

Vjernicima Ukrajinske pravoslavne crkve bilo je dozvoljeno da odnesu antimins, bogoslužbene odežde i nešto crkvenog inventara

Predstavnici unijatske Ukrajinske grkokatoličke crkve (UGKC) preoteli su kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) hram u čast ikone Bogorodice Svecarice u blizini sela Cenjava, Kolomijskog okruga, Ivano-Frankovske oblasti.

Po riječima nastojatelja hrama protojereja Georgija Mališa, pristalice UGKC pod vođstvom Mihaila Arseniča varvarski su zauzele crkvu – presjekli brave, izbili vrata i protjerali parohijane. Došlo je malo vjernika, jer sveštenik nije okupljao narod da brani hram da bi izbjegli krvoproliće, pošto su uzurpatori imali oružje, uključujući i mitraljeze.

Predstavnika organa reda nije bilo, iako su prethodno obećali da će patrolirati u blizini crkve. Štaviše, ni nakon poziva policiji od strane sveštenika, uprkos obećanjima, niko od policajaca nije stigao.

Napadači su objasnili svoje postupke time što je u toku rat. Na to je otac Georgije ponudio da hram obezvijedi smueštaj za raseljena lica i izbjeglice, ali je Arsenič odbio njegovu ponudu.

Vjernicima Ukrajinske pravoslavne crkve bilo je dozvoljeno da odnesu antimins, bogoslužbene odežde i nešto crkvenog inventara.

Sveštenik je rekao da je crkva, koja po zakonu pripada zajednici UPC, podignuta prije 10 godina o trošku parohijana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.