Gojković: Unapređujemo saradnju sa Mađarskom u oblasti filmske industrije

2

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastala se sa ministrom za ljudske resurse Mađarske Miklošem Kašlerom, koji boravi u poseti Srbiji i tom prilikom su razgovarali o unapređenju saradnje u oblasti filmske industrije, mogućnosti zajedničkih koprodukcija, kao i saradnji na polju zaštite kulturnog nasleđa i saradnje ustanova kulture.

Gojković je naglasila da su odnosi naše dve države na istorijskom nivou, kao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban intenzivno i redovno razgovaraju o strateškom prijateljstvu naše dve države, kao i da je jedan od prioriteta naših vlada bliska saradnja i u oblasti kulture.

Kašler je takođe istakao da su mađarsko-srpski odnosi veoma uznapredovali u poslednjih nekoliko godina i naveo da je počastvovan što je i sam učestvovao u njihovom intenziviranju, kao i da je kultura jedna od oblasti gde je napravljen važan iskorak.

Gojković je podsetila da su dve zemlje prošle godine obeležile 100 godina od diplomatskih odnosa i istakla da je Srbija zahvalna Mađarskoj na podršci na putu ka članstvu u Evropsku uniju, kao i podršci kroz razmenu iskustva na polju unapređenja zakonodavstva u cilju usaglašavanja sa evropskom legislativom.

Gojković je rekla da je za Srbiju važan primer Mađarske i u strateškim opredeljenjima u oblasti kulture, kao i ulaganjima u infrastrukturu i da je Srbija krenula tim putem investiranja u kulturu, navodeći primer velikog projekta rekonstrukcije zgrade stare železničke stanice za potrebe Istorijskog muzeja.

Gojković je ukazala da je zajedničko za obe države da su ove godine izdvojile više sredstava za kulturu, kao i da su usresređene na decentralizaciju kulture, te da je izbor grada Čačka za prvu prestonicu kulture Srbije 2023. godine prilika za dodatnu saradnju i predstavljanje mađarske kulture u Srbiji, a Kašler se saglasio da je važno da mađarska kultura bude predstavljena na čitavoj teritoriji Srbije.

Gojković i Kašler su naglasili značaj Memoranduma o razumevanju o saradnji u filmskom sektoru, koji je potpisan prilikom nedavne posete Gojković Budimpešti, a kojim se podstiče saradnja, koprodukcioni projekti, i posebno saradnja u oblasti predstavljanja zajedničke istorije i događaja koji povezuju dve zemlje.

Gojković je napomenula da je posebno važna saradnja u oblasti filma, kao grane u koju i Srbija i Mađarska značajno ulažu i ukazala da je to dobra osnova za razgovore o koprodukcijama i snimanje zajedničkih projekata, kao što je serija o Janku Sibinjaninu.

Kašler je istakao izuzetnu važnost jačanja saradnje između ustanova kulture u oblasti muzeologije, a kao dobar primer izdvojio saradnju narodnih muzeja u Beogradu i Budimpešti. Gojković i Kašler su razgovarali i o saradnji u okviru Evropske prestonice kulture, kao i oblasti kulturnog nasleđa i u tom kontekstu podizanja spomenika Nikoli Tesli u Budimpešti, u okviru dogovora dve zemlje o podizanju spomenika Sibinjanin Janku u Beogradu i spomenika Tesli u Budimpešti.

2 Comments
  1. Djujic komentariše

    Jel to snimate film Vucicev jubilarni 1000 atentat.!

  2. Roro komentariše

    Hahahah film o Kokezi koji je imao piljaru a obrnuo 500.000.000 eura od kada je u Sns-u. Srbija ..obećana zemlja. Ili o Mići vlasniku pečenjare a posle direktor Eps-a ili direktor Bia-e bivši keramičar….. ihaaaaa ima ideja kolko hoćeš😄😄😄😄😄😄😄

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.