Joksimović: Saradnja Srbije sa UN-om doprinosi društvenom razvoju i boljem životu građana

0

Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je sa stalnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob o razvojnom partnerstvu Srbije i tima Ujedinjenih nacija, kao i o novom Okviru saradnje Ujedinjenih nacija za održivi razvoj sa Srbijom 2021 – 2025, sa posebnim osvrtom na Zelenu agendu i borbu protiv klimatskih promena.

Joksimović je navela da dugogodišnja saradnja Srbije sa programima Ujedinjenih nacija koji se sprovode u Srbiji i veliki broj uspešnih projekata na nacionalnom i lokalnom nivou značajno doprinose ekonomskom i društvenom razvoju i unapređenju života za sve naše građane.

Joksimović je izjavila da konkretni rezultati projekata i programa koje zajednički sprovodimo sa Ujedinjenim nacijama su vidljivi, građani ih prepoznaju i imaju značajnu ulogu za razvoj našeg društva u najvažnijim sektorima, od održivog razvoja, zdravlja, zaštite ljudskih prava, socijalne inkluzije, rodne ravnopravnosti i drugih važnih oblasti.

Sve dosadašnje uspešne zajedničke aktivnosti, ali i novi postavljeni ciljevi predstavljaju podršku reformskim procesima i ubrzanju evropske integracije Srbije, dodala je Joksimović.

Joksimović i Žakob su se tokom sastanka osvrnule na modalitete saradnje Srbije i Ujedinjeninh nacija, sa fokusom na Zelenu agendu i borbu protiv klimatskih promena, imajući u vidu aktuelnu globalnu razvojnu politiku u ovom domenu, ali i posvećenost Srbije reformama u ovim oblastima.

Joksimović je istakla napore Vlade Srbije za aktivno sprovođenje reformi, što je dodatno potvrđeno i otvaranjem Klastera 4 – Zelena agenda i održiva povezanost u decembru 2021. godine na Međuvladinoj konferenciji između Evropske unije i Srbije.

Fransoaz Žakob je ukazala na važnost nedavno potpisanog sporazuma Vlade Srbije i Ujedinjenih nacija pod nazivom „Okvir saradnje Ujedinjenih nacija za održivi razvoj sa Srbijom 2021 – 2025“, koji predstavlja osnovu za saradnju i podršku sistema Ujedinjenih nacija našoj zemlji, u cilju dinamičnog ekonomskog i društvenog razvoja, posebno u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena.

„Sigurna sam da će Srbija nastaviti da bude kredibilan i pouzdan partner u ispunjavanju zajedničkih ciljeva, jačanju saradnje i pronalaženju rešenja za mnoge zajedničke izazove, te da će ovaj sporazum ubrzati napredak Srbije ka održivoj budućnosti, otvarajući više novih mogućnosti za sve“.

Joksimović je naglasila da je sporazum Vlade Srbije i Ujedinjenih nacija dokaz da je Vlada potpuno posvećena ciljevima održivog razvoja, zelenoj agendi, borbi protiv klimatskih promena i pre svega, unapređenju života za sve naše građane, dodavši da je Vlada Srbije spremna da i ubuduće nastavi sa takvom saradnjom.

Potpisani Okvir saradnje predstavlja značajnu podršku Srbiji da sprovede prioritete nacionalnog razvoja, Agende 2030 i agende pristupanja Evropskoj uniji, čime se dodatno potvrđuje uspešan nastavak saradnje naše zemlje sa Ujedinjenim nacijama, kao važnim razvojnim partnerom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.