Mitropolit Joanikije u manastiru Rustovo: Srce čovjekovo čezne za Bogom živim i istinitim

0

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije danas, 10. februara, na spomen Prepodobnog Jefrema Sirina i Prepodobnog Isaka Sirina, bogoslužio je u manastiru Rustovo, uz sasluženje protosinđela Klimenta (Boljevića), protojereja Petra Cerovića, protojereja Dragoslava Rakića i jerođakona Sionija (Zorića).

Govoreći o svetiteljima koje danas proslavljamo, Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije je podsjetio da je Sveti Jefrem živio u četvrtom vijeku kao monah, podvižnik te da se smatra jednim od utemeljivača monaškog života. I dan danas, kako je naglasio vladika, poštuje se kao veliki učitelj vjere, posebno kao veliki učitelji duhovnog života. O njegovoj veličini najbolje svjedoči to što su toliki vijekovi već prošli, a njegove riječi imaju takvu silu i dan danas.

“Mi današnji monasi treba da se preko ovih svetih primjera, preko Prepodobnog Jefrema i Svetoga Isaka Sirina, velikih učitelja duhovnoga života, podsjetimo i šta je smisao monaškoga života, ali, dublje gledano, i šta je smisao ljudskoga života uopšte”, besjedio je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije

Objasnio je da su ovi sveti oci ostavili sve na ovome svijetu i da se nijesu pročuli po tome što su veliki ktitori i graditelji, iako danas mislimo da je čovjek učinio nešto veliko ako ostavi zadužbinu, što jeste veliko i najveće za današnje poimanje, ali mnogo je veće kad čovjek izgrađuje svoju dušu i preporodi svoje biće. Dalje je kazao da je Sveti Jefrem cio život posvetio pokajanju, proučavanju riječi Božije, udubljivanju u njen smisao, da bi dotakao tajne Božije svojim duhom, ali i da bi sišao u dubinu svoga bića i srca, svoje duše.

“I njega imamo kao svetilo pred našim očima, jer je to preporođeni čovjek, novi čovjek, očišćen kroz pokajanje, kroz velike podvige i suzne molitve. I on se javlja kao onaj koji zna tajne duhovnoga života, koji je dotakao smisao života kao veliki učitelj vjere, a u vjeri nalazimo smisao našega zemaljskoga života zato što je onaj sadržaj koji daje vjera vredniji od svega”, poručio je Mitropolit Joanikije

Sveti Jefrem je kao mlad, talentovan i obrazovan čovjek ostavio sve na ovome svijetu, da bi svoj život proveo u vjeri, u jačanju vjere, u udubljivanje u svoju dušu, zavirio je u svoje srce i tamo otkrio jedan novi svijet.

“Jer srce čovjekovo čezne za Bogom živim i istinitim i Gospod je odabrao čovečije srce da se u njemu nastani. On koji je tvorac neba i zemlje, koji upravlja svim što je na ovome svijetu, On želi da počine i odmori u čovjekovom srcu. I Sveti Jefrem je svoje srce pripremio za obitalište Božije, a onda je Bog njega prosvijetlio svojom mudrošću, svjetlošću, blagodaću, istinom i zato je on tako cijenjen i do danas”, kazao je Visokopreosvećeni Mitropolit Joanikije.

Ukazujući na činjenicu da smo se danas mnogo udaljili od onih vrlina koje su imali Sveti Jefrem i Sveti Isak, istakao je da kada se sabiramo na spomene svetih, a naročito takvih ličnosti kao što su oni, treba da se podsjetimo.

“Oni su znali da ostavljaju sve na ovome svijetu samo da bi služili Gospodu i da bi se s NJime sjedinili, a Bog ih je nagrađivao izuzetnim svojim darovima i osvećivao njihovo biće i učinio ih izabranicima svojim, koji zastupaju nas grešne pred prestolom Božiji”, istakao je Mitropolit i poučio sabrane da se molimo svetiteljima, posebno Presvetoj Bogorodici, da nas zastupaju i naše molitve prinesu kao miomirni kad pred prestolom Božjim, da bi nas Gospod tako uslišio preko njih.

Da bismo se i mi naučili da živimo sa svima svetima, a u svakom danu u godini proslavljamo po nekog od svetih, treba da učestuvjemo u liturgijskom životu i svetim službama.

“Ako se molimo Bogu iz molitvenika i svetih knjiga, ako čitamo Sveto pismo, Sveto jevanđelje, onda riječ Božija osvećuje naše biće i na takav način dobijamo utjehu i živimo i hodimo sa svima svetima. Neka molitve Sv. Jefrema Sirina i Isaka Sirina, budu svima vama na pomoći, naročito ovoj novoformiranoj svetoj obitelji, koja se ovdje sabrala i ukrasila ovo sveto mjesto. Sigurno su to vaši davni preci, vas koji ovdje živite, zaslužili da se ovdje ova crkva projavi kao velika svetinja i sabere mnoštvo monaha, monahinja i vjernih,i da kao jedna košnica duhovna, živi punim i pravim životom i da svi oni koji ovdje dolaze, nalaze utjehu, pouku i mir. Neka taj Božiji blagoslov bude sa svima vama”, zaključio je NJegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije danas u manastiru Rustovo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.