Joković: Potpisivanjem Temeljnog ugovora ispravićemo nepravdu prema SPC-u!

29

Lider Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković izjavio je u emisiji „360 stepeni“ da potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom predstavlja „ispravljanje nepravde prema njoj“, kao i da je to trebalo da bude urađeno u maju prošle godine, kada je premijer Zdravko Krivokapić boravio u Beogradu. Ističe da se SPC  i država Srbija nisu miješali u unutrašnja pitanja Crne Gore.

„Dritan Abazović se sastao privatno sa našim patrijarhom. Ja imam poziv i sutra se sastajem sa patrijarhom. Zadovoljstvo mi je da se sastanem sa Patrijarhjom srpskim Porfirijem“, rekao je on i dodao da ne želi da komentariše posetu Abazovića.

Komentarišući temeljni ugovor sa SPC, on je naveo da je usaglašen maja mjeseca prošle godine premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić trebao da potpiše taj dokument. Međutim, nepoznato mu je zašto to nije urađeno, i šta se u međuvremenu desilo.

„Ne vidim zašto se sad, kada je na provjeri povjerenje Vladi Crne Gore, da se izlazi u javnost i objavljuje da će Vlada da potpiše Temeljni ugovor. Zašto nije u prethodnih godinu i po dana“, zapitao je on i dodao:

„Ključni stav ove Vlade je bio da se promijeni Zakon o slobodi vjeroispovesti, i da se potpiše Temeljni ugovor… I to je pitanje za Zdravka Krivokapića, otkud baš sad, u ovom trenutku, i zašto nije do sada, kada je sve bilo dogovoreno u maju prošle godine“, rekao je Joković.

Prema njegovim rečima, Krivokapić je trebao da potpiše Temeljni ugovor kada je došao u Beograd. Nakon toga, podsjeća, izgubio je podršku Demokratskog fronta.

„Da je imao političke odgovornosti u punom smislu riječi, Krivokapić je tada trebao da izađe pred parlament i da provjeri da li ima povjerenje ili nema… Nije urađeno ono što je dogovoreno i otuda je ljutnja Srpske pravoslavne crkve“, istakao je Joković.

Ocenjuje da Vlada Crne Gore, koja nema puni politički kapacitet, ne treba sada da potpisuje Temeljni ugovor.

Kaže da bi u slučaju da njemu bude dužnost da potpiše Temeljni ugovor – njemu to predstavljalo „istinsku čast“.

„Suština je da to bude potpisano, kao što je potpisano sa Islamskom verskom zajednicom i Katoličkom crkvom u Crnoj Gori. Ništa se drugo ne traži, nego da se na istim osnovama potpiše ono što su potpisale druge dve verske zajednice. Dakle, ovde je riječ o ispravljanju nepravde prema SPC „, kazao je on.

Joković je podvukao da će potpisivanje Temeljnog ugovora biti „veliki dan i veliki iskorak u odnosima države Crne Gore i Srpske pravoslavne“.

„Nikada se SPC nije miješala u političke odnose u Crnoj Gori. Poslednja dešavanja su zbog nepravednosti ovog zakona. DPS je zakonom uključio SPC u proteste koji su tako bili vođeni i koji su bili veličanstveni“, naveo je gost N1.

Dodaje da je svrha Zakona o verskim zajednicama bila otimanje imovine SPC u Crnoj Gori.

„Crkva se je miješala samo u domenu onoga što se tiče crkve. A to miješanje Srbije, ja nikada nisam primijetio da se država Srbija miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore“, smatra Joković.

Komentarišući predstojeću sjednicu Skupštine Crne Gore, on je ocijenio da „Vlada pala onog trenutka kada je Demokratski front rekao da je više ne podržava“.

Pošto nije došlo do sada do provjere podrške Vlade u parlamentu, očekuje da će se to desiti na sledećoj sednici.

„Što god da bude, ništa strašno. Sazrijevanje demokratije“, prokomentarisao je Joković, ne isključujući mogućnost izbora neke nove Vlade Crne Gore.

On je na pitanje da li će učestvovati u izglasavanju nepovJerenja Vladi Crne Gore rekao da „SNP neće rušiti Vladu, ali i da neće žaliti za njom“.

Joković demantuje da je pregovarao o eventualnom angažovanju u narednoj Vladi Crne Gore i ističe da „nijednu riječ o tome nije progovorio ni sa kim“.

„Ne znam ni ko bi bio premijer, ni ko bi bio u sastavu nove Vlade. Sve je ovdJe otvoreno. Ne može niko reći kako će biti“, zaključio je on.

(N1)

 

29 Comments
  1. Ksilofon komentariše

    Što ti rekoše opštinski odbori, Joko? 😀

    1. Uros komentariše

      Rekose, samo hrabro naprijed Jokkk! Crknite puknite ksilofonee😉

      1. Ksilofon komentariše

        Samo hrabro naprijed Joko, ali ćemo ti uši izvuć ako probaš u manjinsku vladu 😀

        Kako ono bi, od 20 odbora samo dva su te podržala?

        1. Nina komentariše

          Kako ti to znas? Lose te obavjestqvaju, vjeryj.

    2. Andrija G komentariše

      Žao mi je reći jer sam vam vjerovao, ali vi ste oboleli od virusa zvanog „Pajovićitis“… Jokoviću, šta vam je ovo trebalo?

  2. Dugi komentariše

    Potpisaće ga URA i DPS .

  3. SITNICA komentariše

    Svaka tvoja izjava o crkvi povećava Mirašev rejting i mogućnost opstanka. KAKVA JE TO CRKVA KOJOJ STE MJERA I PARTNERI IDAJNIK SRPSTVA JOKO , I ĐELJOŠAJ I DRAGINJA SA DRUŽINOM KOJI SU DONIJELI NEPOŠTENI ZAKON A BILI PROTIV DONOŠENJA ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI.

    1. Andrija G komentariše

      Naravno :I Ibrahimović, Draginja, Konjević, Đeka, Suada, Adžić, Božena…… Svi mnogo vole Srbe!

  4. Milos komentariše

    Bravo Joko, ljubomorni su na tebe jer ces dobiti glasove DPS-a. Dosta si ti pomagao DPS-u sad je vrijeme da se oni Tebi oduze.

    1. Vera komentariše

      Odlicno !
      Bas duhovito !!!

    2. Andrija G komentariše

      Ti li si Konotaru?

  5. Savan komentariše

    A ko će za tobom žaliti Joko. Zato na izbore Joko pa ćeš videti koliko će za tobom žaliti. Vratiće se ti brzih dana patikama, da pritiskaš na prste, jesu li manje ili za pola broja veće, samo polako!

    1. Ksilofon komentariše

      A ko će žaliti – Mandić koji ga još brani.

  6. LJUBO komentariše

    Auuuu
    Sto se cini
    Prvo Driton , pa Juda zvanu Krivi i sada Joko splaka oce da potpisuju Temeljni ugovor

    Jos Joko splaka izjavi da je Krivi zbog odbijanja da potpise ugovor izgubio povjerenje DF
    Nsjzad istina
    A ZASTO nije izgubio i TVOJE POVJERENJE JOKO
    Zato sto te nije bilo briga Joko
    Sada si se sa Dritonom Abazijem uortacio iza ledja onih sa kojima si zajedno izlazio nal okalne izbore

    Istim onim Dritonom koji je sa URA htio da sprijeci ustolicenje Mitropolita na Cetinje
    Tvoj kolega Ivanovic hoce da spali dosijea ANB jer je rece zabrunut za dousnike.

    Ivanovic je izjavio da je na Cetinje sve bilo po ZAKONU
    EU kaze da nije tako i da se ponovo ispita slucaj Cetinje

    Joko tebi ne sleduje da poptisuje bilo sto sa SPC
    PRVO , nisi predstavnik SRBA
    DRUGO , to sleduje predstavnika SRBA koji ima najjacu stranku

    Tu su Joko americka celava pudlica

    1. Veselin komentariše

      Komunista ostaje komunista i protivnik pravoslavlja. Pivski izrod jokovic sa svojom komunistickom bagrom razgovara sa crkvom. Budite srecni sto na to pristaji jer su takvi nesoji pobilisvjestenike i pokusali da uniste crkvu 45.-te. Ti i ta tvoja izdajnicka banda sa naglasom na tebe i ivanovicu, hocete da se nesto pitate. Nikad vise jer sa komunizmom u C g je zavrseni. Nikad vise pravoslavci nece dati glas takvoj bandi da ih predstavlja.

      1. Janko komentariše

        Veci je Jokovic Srbin od svih vas sto ga pljujete.

        1. Veselin komentariše

          Ima komunista i srba, nema mnogo ali postoje. A ti su najveci izdajnici.

  7. Helm komentariše

    Udbaši i profesionalni Srbi iz DF-a i SNP-a više neće obmanjivati i lažno predstavljati srpski narod, a još manje će potpisivati sporazume u ime srpskog naroda Crne Gore.

    1. Nona komentariše

      Ne no ce demokrate 🤣

      1. Helm komentariše

        Vlada Krivokapića je dobila blagoslov od crkve i ako treba ko da potpiše TU to je predsjednik Vlade Krivokapić, a ne oni koji ruše Vladu.

    2. LJUBO komentariše

      Helm
      Sto se srdis kada nisi SRBIN
      Idi klanjaj i gkedaj svoja posla

  8. Uros komentariše

    Samo jako, Joko!
    Sto je vise prevara i lazi nama si miliji i drazi!!!

  9. Zoran komentariše

    Ne vidim nijedan razlog zbog kojeg Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade ne bi bio potpisan. Posto ova Vlada nije to uradila, uradice nova.

    1. Helm komentariše

      Vlada koja je dobila blagoslov crkve treba da potpiše TU, a ne oni koji ruše Vladu i prizivaju neku „manjinsku vladu“.

      1. Blazo komentariše

        Ova Vlada nije imala blagoslov crkve vec fra Gojka Perovica i Joanikija. Oni nisu crkva.

  10. miconi komentariše

    koja je poenta potpisivanja temeljnog ugovora ako radite na povratku dpsa na vlast, koji ce ga ponistiti kad se vrati na vlast i oduzeti joj imovinu da bi na crkvenoj zemlji mogli od para od droge da grade vavilon i peru prljavi novac…

  11. Veselin komentariše

    Oces sa tom pricom da se operes!Nece moci!I Abazi i ti i Krivokapic.Sva tri ,ista prica .Prevaranti.

  12. E viva komentariše

    Da vidimo kome basta da ga potpise…

  13. Utopija bolest najmilija komentariše

    Crnogorski Monti Pajton. Sto je ovo, Abazovic kod Srbijanskih popova da mu odrede ko ce potpisati ugovor u ime gradjanske CG. Ovaj uncle Faster vec potpisuje a nema ni vladu, ni instituciju koju predstavlja. Ubise Krivokapica spinovima,trebace mu dosta da se razbistri pa da pise memoare. Svima voda u usi tako da ce pobjediti onaj ko stiska najvise damu ispod stola

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.