Patrijarh Porfirije poručio sa Svetosavske akademije: Savina vjera iscjeljuje dušu, jača volju, pruža hrabrost i snagu da srcem zagrlimo bližnje!

0

U Srbiji se danas obilježava Savindan, a tim povodom se u Kombank dvorani održana i tradicionalna Svetosavska akademija „Blago Svetog Save“.

Prisustvuju patrijarh srpski Porfirije, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Ivica Dacćić i prvi potpredsjednik Vlade i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Ministar prosvjete Branko Ružić kao domaćin poželio je dobrodošlicu svima.

– Danas stojim pred svima vama zahvalan da se održi kontinuitet obrazovanja i u vrijeme pandemije. Znanje je pokretač u svim oblastima, od poljoprivrede, kulture, sporta, religije, politike… Istorija pokazuje da smo oduvijek imali pojedince koji su na temelju svog znanja uspijevali da razumiju trenutak u kojem se nalaze – rekao je Ružić.

Patrijarh Porfirije čestitao je jedan od najvećih crkvenih i porodičnih praznika.

– Braćo i sestre, draga duhovna djeco, Sveti Sava je rekao: Čedo moja bogoljubljena, mi koji smo primili od Gospoda besmrtnu vjeru, toliki dar da ne umremo nikada, dužni smo da dvorimo svagda besmrtna djela u Hristu.

Svetitelj nas podsjeća da se staramo o bližnjima jer su nam bogom dati da se ne bi smo izgubili u samoći ili utopili u smrtonosnom moru egoizma. Savina vjera iscjeljuje dušu, jača volju, pruža hrabrost i snagu da srcem zagrlimo bližnje i nikada ne upiremo prstom tražeći u njima krivce. Da u odnosu sa našim komšijama, ma kojoj vjeri i narodu pripadali, negujemo iskreno prijateljstvo koji neće moći da ugroze ispadi pojedinaca bilo koje strane – dodao je patrijarh Porfirije.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.