Predsjednica Jevrejske zajednice u Crnoj Gori: Jasenovac je balkanski Aušvic, ne smijemo zaboraviti ni ostale logore u NDH!

3

Povodom obilježavanja dana sjećanja na žrtve Holokausta predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Ofner Bokan izjavila je danas u Skupštini Crne Gore da su užasi Holokausta desili i u bivšoj Jugoslaviji i kao primjere navele ustaške logore na teritoriji NDH.

Ona je istakla da logor Jasenovac, u kojem su od ustaške ruke stradali Srbi, Jevreji i Romi, predstavlja balkanski Aušvic.

Ofner Bokan je napomenula da se ne smiju zaboraviti ni ostali ustaški zločini širom nacističke tvorevine NDH,

-I 77 godina nakon oslobođenja logora Aušvic, teško je govoriti o strahotama Holokausta, Ipak, moramo se prisjetiti da Holokaust nije nešto što se desilo samo Jevrejima u srednjoj i istočnoj Evropi. Užasi Holokausta su se desili i u bivšoj Jugoslaviji u Jasenovcu za koji kažemo da je naš balkanski Aušvic, u kome su ustaški zločinci prevazišli svoj njemački uzor, ne smijemo zaboraviti ni logor Stara Gradiška, Đakovo, i druge u Nezavisnoj državi Hrvatskoj; Sajmište i Topovske šupe, u okupiranoj Srbiji, na kojima su Jevreji pobijeni od strane Vermahta, još prije odluke o ‘konačnom rješenju’, ne smijemo zaboraviti kej u Novom Sadu, gdje su mađarski okupatori bacali muškarce, žene i djecu u zaleđeni Dunav itd…-  navela je Ofner Bokan.

Ofner Bokan je danas održala čas istorije našim državnicima i ostalim pojedinim političarima koji se svim silama, u ime političke korektnosti, ustežu da pomenu nacističke zločine na teritoriji NDH.

 

3 Comments
  1. Veselin komentariše

    Taman priupitajte ove sto velicaju broza, zasto je jasenovac poslednji oslobodjen. Da nije mozda i broz radio sa pavelicem da unisti sto vise srpskog, jevrejjskog i drugog stanovnistva. Dokaza je svakog dana sve vise. Komunizam i fasizam su isto samo drugacije upakovani.

    1. sergio komentariše

      Zna li neko neku veću bitku između komunista i ustaša. Da li su se oni ikada sukobili i koliko je bilo žrtava (ne računam nedužno poklane Srbe od strane ustaša i partizana) u toj bici na jednoj a koliko na drugoj strani.
      Ajde istoričari vajni. Odgovorite i ne lažite više ovaj narod. Otkrijte istinu. Ali pravu. Ne zavaravajte, ne prećutkujte i prestanite da sakrivajte jedan zločin i ne profanišite drugi. Zločin je zločin ma sa koje strane ga posmatrali. Problem je u tome što jedan ostane sakriven a drugi ne. Takođe je problem što je, u ovom slučaju, žrtva bio jedan te isti narod kojemu je sve jedno ko ga kolje i istrebljuje. Nigdje u svijetu istoričari nijesu toliko loši ljudi kao na ovim prostorima. Nigdje u svijetu više kukavica među njima nema nego kod nas. Ili se tu, možda, radi o indiferentnosti…

      1. Veselin komentariše

        Potpisujem

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.