Rasulo u srpskoj opoziciji: Sukob Jeremića i Đilasa oko zajedničkih kandidata za predsjednika Srbije i gradonačelnika Beograda

4

Izbori u Srbiji još nisu ni raspisani, a gromoglasno najavljivanje udruživanja ostatka ostataka nekadašnje Demokratske stranke, koje pojedini nazivaju “Udruženom opozicijom“, okupljenih oko Đilasa, Jeremića i Lutovca, ovih dana je (opet) ozbiljno dovedeno u pitanje.

Slab rejting i popularnost kod građana, ponukala ih je da se ‘’sakriju’’ iza zajedničkog predsjedničkog kandidata i nosioca liste na izborima za Grad Beograd, pa iako je objavljeni koalicioni sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore 3. aprila 2022, potpisan još 26. novembra prošle godine, pregovori su zaglavljeni u ‘’živom blatu’’ sujeta, međustranačkih borbi i kalkulacija.

Kako je tada rečeno, nosilac parlamentarne liste biće potpredsjednica Đilasove SSP Marinika Tepić, dok će se o ‘’kandidatima za predsjednika i gradonačelnika Beograda još razgovarati’’, a imena će, poslije konsenzusa o najboljem kandidatu ili kandidatkinji, biti saopštena kada se ‘’procijeni da je dobar trenutak za to’’. Na tadašnjoj pres konferenciji nije bilo riječi o raspodjeli kvota i mjestima lidera na parlamentarnoj listi, kao i zajedničkim kandidatima za predsjednika Srbije i nosioca beogradske listesa obrazloženjem da to građane ne zanima. Međutim, zanimalo je i građane, ali i prisutne novinare, koji su tom prilikom bili uskraženi za odgovore na otvorena pitanja.

Iskusni trgovac Đilas nije gubio vrijeme, pa je na sjednici Glavnog odbora svoje stranke održane u subotu u Novom Sadu, obznanio da je kandidat za predsjednika Srbije ispred njegove stranke Zdravko Ponoš. Dakle, Stranka slobode i pravde predložila je da u trku za predsednika Srbije uđe bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, a lider te stranke, izjavio je da ‘’od tog predloga ne odustaju’’

Sa druge strane, Narodna stranka, čiji je Ponoš formalno i dalje član, nedavno je za predsjedničkog kandidata predložila Miroslava Aleksića, potpredsjednika stranke.

„Postoji šansa za dobar rezultat. Postoji šansa za pobedu. Ono što možemo da uradimo je da tu šansu uništimo. A to ćemo uraditi ukoliko dođemo do raskola. Nećemo dozvoliti da dođe do raskola i da se pocepa opozicija“, izjavio je u emisiji „Iza Vesti“ predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić. On je potvrdio da će danas doći do sastanka na kome će prisustvovati on i predsjednik SSP Dragan Đilas, i izrazio je nadu da će se postići sporazum o zajedničkom kandidatu opozicije za predstojeće predsedničke izbore 3. aprila.

Poslije raspada ‘’Saveza za Srbiju’’ 2020. godine, i to nakon kako su tada govorili ‘’uspješno realizovane akcije bojkota parlamentarnih izbora’’, isti akteri su i danas u sukobu, slažući se kao “rogovi u vreći“, a da stvar bude još tragičnija po njih: neprestano se hrabreći kako, eto, imaju ‘’šansu za dobar rezultat’’, pa čak i ‘’za pobjedu’’. U svakom slučaju, u iščekivanju rezultata današnjeg sastanka, jedno je sigurno: savez Đilasa i Jeremića će ostvariti skroman izborni rezultat, a po već ustaljenoj tradiciji, odmah nakon proglašenja rezultata će biti i zvanično- raskinut.

4 Comments
  1. Kontra revolucija komentariše

    15 % maksimalno !.
    I to samo oni koji vise na njihovoj i Soroševskoj financiskoj sisi !.
    Eh jadi, na šta ste spali, proevropske podguze i placenici novog svjetskog poredka !.

  2. Djujic komentariše

    Ne dajte se braco srbi ,slozno svi do slobode.Dosao je trenutak da oterate ovu stranoplacenicku i izdajnicku hulju vucica.!

    1. Kontra revolucija komentariše

      Ahahahahaha, bravo Djujicu !.
      Samo tako na 12 % !.

      1. Djujic komentariše

        Ne brini komunjaro za tebe ima 19 cm.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.