U Grčkoj uznemirenost nakon zemljotresa: Zatvorene škole i vrtići

0

Osnovne, srednje škole i vrtići u prefekturi Lerin, na sjeveru Grčke, ostaće i danas zatvoreni zbog uznemirenosti koja vlada u lokalnoj zajednici nakon jučerašnjeg zemljotresa jačine 5,3 stepena po Rihterovoj skali.

Zemljotres se dogodio u nedjelju u 23:43 časova, a posebno se osjetio u ovoj oblasti, prenosi grčki portal “Katimerini”.

Zemljotres se posebno osjetio u gradu Lerin (Florina), jer se njegov epicentar nalazio na samo 2 km od glavnog trga u tom gradu.

Prijavljena su samo manja oštećenja unutar stanova, uglavnom na posljednjim spratovima stambenih zgrada, dok su prema riječima gradonačelnika Vasilisa Ðanakisa, tri balkona ozbiljno oštećena.

Nakon prvog zemljotresa, stanovnici su napustili svoje domove, izašavši na trgove i otvorene prostore, nakon čega je uslijedilo još nekoliko snažnih naknadnih potresa u blizini granice sa Sjevernom Makedonijom.

Gradonačelnik Prespe Panajotis Pashalidis je izjavio da se zemljotres osjetio širom Prespanskog basena i da do sada “nije prijavljena šteta na kućama“.

Zemljotres se osjetio i u Sjevernoj Makedoniji, uglavnom u jugozapadnom dijelu zemlje, tačnije u oblasti Bitolja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.