Damjanović: Slijedi nam scenario ozbiljnog rasta cijena

4

Kako bi se ostvario ekonomski napredak od ključnog je značaja da tokom godine imamo prije svega političku stabilnost ali i da otpočnu neophodne reforme, kazao je bivši poslanik i v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović.

On ukazuje da je tokom pandemije, pokrenuta inflaciju na globalnom nivou i dodaje da je ona vidljiva i u Crnoj Gori. Kaže da trebamo biti spremni i za scenario ozbiljnijeg rasta cijena, naročito hrane i energenata. Nerealnim smatra očekivanja da turistička sezona 2022. bude na nivou 2019. godine.

Proteklu 2021. godinu, prema njegovom mišljenju, poput 2020. godine, obilježile su posljedice pandemije koronavirusa, kako na zdravstveni sistem, tako i na ekonomske tokove. Izuzimajući ljetnju turističku sezonu, koja je, usljed potpunog otvaranja granica, rezultirala velikim brojem gostiju i dobrim finansijskim rezultatima, smatra da nije bilo puno toga čime bi se mogli pohvaliti.

“Povećano je kašnjenje izgradnje dionice autoputa koji još uvijek nije završen, nije bilo očekivanog investicionog zamaha, niti nastavka realizacije nekih poluzapočetih strateških projekata poput revitalizacije termoelektrane ili izgradnje solarne elektrane kod Ulcinja. Imajući u vidu i najavu gašenja Kombinata aluminijuma krajem prošle godine, kao i početne teškoće nove avio-kompanije, jasno je da u tzv.realnom sektoru nije bilo iskoraka. Pokazalo se da crnogorska ekonomija dominantno zavisi od turizma, što je 2020. dovelo do radikalnog pada BDP-a, a protekle do radikalnog oporavka”, kazao je Damjanović.

Ističe da se konačno mora pristupiti promjeni aktuelnog ekonomskog modela i neophodnoj diversifikaciji.

“Prvenstveno kroz radikalne javne i privatne investicije u sektore energetike, poljoprivrede i prehrambene industrije, posebno imajući u vidu trend rasta cijene energenata i hrane, za koji se očekuje da će biti dugotrajan. Takođe, kao malo, a time i fleksibilno društvo, šanse imamo i u domenu tzv. digitalne ekonomije, gdje postoji određena infrastruktura, kao i ljudski kapital koji se moraju mnogo efikasnije i brže staviti u funkciju ekonomskog razvoja”, smatra Damjanović.

Zato je, poručuje, od ključnog značaja da se tokom godine koja je tek počela “stvaraju neophodni uslovi, prije svega politička stabilnost i otpočinjanje neophodnih reformi, kako bi se ostvario ekonomski napredak”.

4 Comments
  1. Lola komentariše

    Naravno, kad je u zemljama naseg okruzenja je skuplji hlheb.
    Dousnice DPSa.
    Imao he pravo min Spajic da te smijeni.
    Kako cujem, komsija iz Susnja mi he rekao: Da si radio plan hednom kandidatu koji je konkurisao za dir jedne skole u PG.
    Ta skola he u velikim gubicima.Pisalo u novinama o njoj.Manjak od 2.000000 € i vise, cak u zadnje 2 god preko 400000€.
    On je kandidatu u tom finansijskom planu napravio, kako da ta skola vrati dug.Umhesto da savhetuje da se tim dir i njihovim saucesnicima oduzme sva stecena imovina u tom periodu manjka.
    Zna se da je zadnji dir Darko Vukcevic vlasnik vise ugostiteljskih objekata., u mnogim tim objektima vlasnik je i bivsi min Sehovic.
    Mnogi iz te skole su Sehoviceve nalepnice u tim objektima.
    Ti stitis lopovluk i bivseg min prosvjete Sehovica za njihova nepocinstva.
    Pitam te koliko si dobio od bivse vlasti i ministara da ih stitis i blatis sadasnhu vlast i min, koji su izgleda uvidjeli tvoju podlost i neiskrenost.
    Dobro narod kaze produzene ruke DPSa : Dreco, Peco, Damjo(ti) i pomalo Socko.
    Brankovici.
    Prodao si Damjabovicu vjeru za veceru.

  2. Kontra revolucija komentariše

    Evropa sad !.
    Odmah uz lozu i cevape !!!.
    Zivio Krivokapic !.

    1. Kontra revolucija komentariše

      Evropski put – Evropske cijene !.
      No šta !.
      Francusko brašno triput skuplje od Srbskog !.
      I nek je, vazno da je Evropsko !.

  3. ovca komentariše

    Gdje je brasno kupljeno od strane DPS-a u Francuskoj,jel i to prosvercano negdje u nepoznatim pravcu ?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.