Radna mjesta u maloj privredi u Pljevljima se gase, „Evropa sad“ sve dalja

0

Program Vlade Crne Gore „Evropa sad“, kojim se garantuje minimalna zarada od 450 evra, od početka godine ugasio je brojna radna mjesta u maloj privredi u Pljevljima. U nemogućnosti da vrše isplate zarada u novim iznosima, vlasnici preduzeća, najčešće ugostiteljskih i trgovačkih, pribjegli su gašenju radnih mjesta.

Od radnika koji su ostali bez posla, a koji ipak iščekuju mogućnost da budu vraćeni na radno mjesta, saznajemo da praktično ne postoji ni jedan ozbiljniji ugostiteljski objekat da nije došlo do otpuštanja radnika.

U manjim trgovačkim objektima radnici su postigli dogovor sa vlasnicima o uplati plate od 450 evra, a da potom radnici imaju obavezu da gazdama na ruke vrate dio novca. Saznajemo i da su pojedini radnici sami predložili vlasnicima takvu varijantu, kako bi sačuvali radno mjesto. Pojedine trgovačke radnje u Pljevljima od 5. januara rade samo jednu smjenu, od 7 do 16 časova, kako bi imali manje zaposlenih.

Iz Saveza sindikata CG upozoravaju da će za svako ugašeno radno mjesto smatrati odgovornom Vladu Crne Gore, koja je predstavila plan „Evropa sad“ kao spasonosno rješenje za radnike.

– Aktuelni program Vlade Crne Gore, „Evropa sad“ u primjeni je od 1. januara i nudi značajno povećanje minimalne zarade. Kao predstavnici i zastupnici radnika pozdravili smo taj plan, vjerujući da su oni koji su ga predložili napravili podrobnu analizu njegove održivosti. Takođe, više puta smo tokom prošle godine ukazivali na drastično smanjenje broja zaposlenih u opštini Pljevlja. Za eventualni uspjeh u primjeni programa Vlade sve zasluge treba pripisati njegovim tvorcima. Takođe, ukoliko program „Evropa sad“ uzrokuje gubitak makar i jednog radnog mjesta, smatraćemo odgovornim njegove predlagače. U tom slučaju postavlja se pitanje koju će korist od te odgovornosti imati radnici koji su ostali bez egzistencije, kao i privrednici kojima je ugroženo održivo poslovanje – kaže predsjednik povjereništva Saveza sindikata CG za pljevaljsku opštinu Ratko Pejović.

Pejović pojašnjava da do sindikata stižu uznemiravajući podaci o broju otpuštenih radnika, ali da još uvijek nemaju tačne podatke koliko je njih od 1. januara ostalo bez posla.

– U posjedu smo informacija da mnogi poslodavci već kreću ili planiraju otpuštanje značajnog broja radnika, pravdajući to nemogućnošću isplate minimalnih zarada u iznosu od 450 eura. Očekujem da će se narednih dana više znati, odnosno da će se tokom januara jasno vidjeti šta donosi Vladin projekat – poručio je Pejović.

Broj zaposlenih klizi ispod 5.000

U pljevaljskoj opštini 1984. godine broj zaposlenih kretao se oko 14.000. Potom je taj broj pao 1987. godine na oko 12.000, a sredinom devedesetih i početkom druge decenije ovog vijeka došlo je do pada broja zaposlenih na oko 6.000. Sa pojavom pandemije korona virusa broj zaposlenih u Pljevljima pao je ispod pet hiljada. Tokom prošle godine, sa povećanim zapošljavanjem radnika na upražnjena radna mjesta u Rudniku uglja i Termoelektrani, broj zaposlenih se stabilizovao na oko pet hiljada. Sa novim otpuštanjima radnika sasvim je sigurno da će broj zaposlenih opet spasti ispod pet hiljada.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.