Patrijarh Porfirije: Razmotrićemo potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom kada se tamo srede političke prilike!

28

Crna Gora je ostavila SPC i većinski pravoslavni narod u neravnopravnom položaju u svojoj državi i zaista sam optimista da će Temeljni ugovor biti potpisan na dobrobit obje strane – SPC i države Crne Gore, izjavio je u intervjuu „Politici“ Patrijarh srpski njegova svetost Porfirije.

— Nedavni predlog Evropske komisije da se u javnom govoru u EU n ekoristi riječ Božić, opominje nas da će u godinama koje su pred nama biti ozbiljnih pritisaka za promjenu hrišćanskog identiteta evropskih naroda. I iz tog ugla gledano, mislim da je dobro da se zaključi ugovor koji će makar osujetiti namjeru bilo koje buduće vlade da tako nešto pokuša.  Naš savremeni pisac iz Boke sigurno pretjeruje kada kaže da su identiteti u Crnoj Gori i inače nepouzdani. Litije su ga u potpunosti demantovale. Činjenica da su analogni ugovori zaključeni sa Svetom stolicom i sa Islamskom zajednicom, ostavila je većinski narod, većinsku zajednicu i većinsku SPC u apsurdno neravnopravnom položaju u svojoj matičnoj zemlji- poručio je patrijarh Porfirije.

On je istakao da sa punom odgovornošću i povišenom obazrivošću prihvata činjenicu da će Temeljni ugovor, kada ga dvije strane zaključe, po pravnoj snazi biti iznad lokalnih zakona i dodao je da odredbe ugovora moraju biti na dobro svih i da niko ne smije zbog njih biti uskraćen za neko pravo.
-Lično se osjećam obaveznim da na isti način uvažim i zaštitim interese obije ugovorne strane, i SPC i Republiku Crnu Goru. Na to me obavezuje i činjenica da
obije strane u ogromnoj većini čini jedan isti vjerujući narod, naš narod, te da se ugovorne odredbe odnosa na taj kršteni Božiji narod, na njegova prava, prava naroda iz litija, prava naroda koji živi na području na kom je rođen otac Svetog Save, na kome je Sveti Sava osnovao prvu episkopiju,  a za njegovog rođenog strica Miroslavljevo jevanđele.
Nema nikakve sumnje da ćemo, čim se političke prilike u Crnoj Gori srede, pristupiti zajedničkom razmatranju svih dosadašnjih opcija koje su nam iz Podgorice dostavljene. Ako bude svrsishodno, neće nam biti teško da krenemo i od sasvim bijelog papira. Sve ćemo učiniti na dobro naroda, države i Crkve. Dakle, kao i svi u našoj Crnoj Gori po ovom pitanju sam potpuni optimista- naveo je Patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je apostrofirala da se Crkva ne može omeđiti, ni prostorno ni vremenski, a kamoli stranački.

– Crkva uvijek gleda cjelinu, ako hoćete ne cjelinu jednog naroda, makar bio i moj narod – najbolji, kako ja vidim srpski narod. Crkva gleda čovječanstvo, univerzum, vaseljenu i budući vijek. Onaj ko u Crkvu unosi duh političkog strančarenja ili bilo kakvog strančarenja, promašio temu. A promašenu temu do promašenog života dijeli kratak korak- jasan je srpski patrijarh.

 

28 Comments
  1. Rade komentariše

    A što se nepotpiše onaj ugovor koji je Amfilohije usaglasio sa Markovićevom vladom. Taj ugovor nije sigurno na štetu Mitropolije a sa druge strane ne bi mogli ništa da prigovore. Nije mi tu ništa jasno!!!

    1. Veljo komentariše

      Ne postoji takav tekst ugovora bote lažljivi, to je obična izmišljotina.

      1. Rade komentariše

        Veljko, prvo nisam bot a drugo nije mi jasno čemu pljuvanje. A TREĆE, kako ne postoji, pa Amfilohije je sam rekao da su usaglasili ugovor posle sastanka sa Markovićem i da je uslov da se potpiše povlačenje zakona.

        1. Daljinsko upravljanje iz Mickey/Jecinog štaba komentariše

          Tako je druže Rade smrade… U pravu si, ti nijesi bot iako štancuješ komentare kao na traci, ti si jedan mnogo glup bot. Greota je što idioti poput tebe uopšte imaju pristup internetu. Ali takvi i trebaju Jeci i Mickeju, glupi a poslušni.

          1. Rade komentariše

            A čemu to psovanje. Nijesam bot, ne živim u cg, rođen sam u Beranama, živim u Beogradu a uvijek mi je u CG bio najbliži SDP. Ja samo pitam zašto se ne uzme taj ugovor, kako to da se svi pozivate na Amfilohija (koga lilno nisam volio) a smeta vam njegov ugovor.

        2. Yadov komentariše

          Jeba’ te Ranjo Krivokapić zvani brzi Gonzales iz Cuca
          u vr’ guzice,dabogda te hodža Miraš poprčio kurblom po prknu,Radeeeee…

    2. Yadov komentariše

      Rade smrade Rahime ta qivsha none kozojebu.

      1. Ksilofon komentariše

        Kakvo rasturanje i DF, a bogami i vladike bačkog.

        Kako su vrištali – „nikad neće potpisati ugovor sa Krivokapićem“… 😀

  2. Sibirski komentariše

    Patrijarh Porfirije: ,, Razmotrićemo potpisivanje temeljnog ugovora sa Crnom Gorom , ČIM SE POLITIČKE PRILIKE SREDE “! Malo umivenija verzija onoga što je izjavio Vladika Irinej Bulović: ,, Temeljni ugovor neće biti potpisan dok je na čelu vlade Crne Gore premijer Krivokapić“!

    Ima li neko da mu nešto nije jasno?!

    Samo FRONT OSLOBAĐA! ❤️💙🤍

    1. Rade komentariše

      Front ode u istoriju. Neće imat više od 10%

      1. Hhhhhhhhh komentariše

        🤣🤣🤣🤣🤣
        Baba snila što bi rada bila, pa tako i ti moj Rade. Pomnoži tu tvoju željenu projekciju sa 3,5 legendo, i dobićeš trenutni rejting DF na nivou Podgorice i Crne Gore ukupno.
        E tako, a sad napravi malo pauze pa guli bananu i žderi sendvič 😁🤣

    2. eskim komentariše

      Naravno da je sve jasno, no Zdravkovi botovi će se vazda pravit da im nije jasno i vazda će izvrtati da bi obmanjivali…

      1. Rade komentariše

        Koji Zdravkovi botovi. Pitam što se ne uzme Temeljni ugovor koji je Amfilohije ostavio, kome on smeta??????????

        1. Evstatije komentariše

          Zato što takav ugovor ne postoji, lažovčino bezočna… Ne znam samo kako možeš i kako se ne plašiš da lažeš za ovakve stvari…

    3. Ksilofon komentariše

      Kako ga šuknu Patrijarh DFu

  3. Ivi komentariše

    Ma on je originalni DOS I DJINDJIĆ

    1. Ivi komentariše

      Isto isto će proći…

  4. DJORDJIJE komentariše

    Dobri nas patrijarh lijepo kaze, potpisace se ugovor, kada usrani prevarant Krivokapic ojde na politicko smetliste.Fukara prevarantska iz cuca je umislila, dace ga nacisti spasit, zbog zlocina koji je ucinio nad Srpskim narodom, ali taj bjednik nije svjestan, dace ga Bozja kazna stici.Vece bjede, i fukare, nije se pojavljivalo na politickoj sceni mrcogore.Mogu mislit, koja su govna ovi, koji ga podrzavaju.Tako mi, demohrickana, tako mi Zdravka, Milojka, Dritana, Mila, Pure, i ostalih glistoserina montenegrinskih.No, hvala Bogu velikome, vrijeme radi za nas dobri, i cestiti, Srpski narod.Zivjelo nam nase milo Srpstvo, zivio nam nas Srpski svijet.

    1. E viva komentariše

      A sta ce te vi razmotriti…funjare jedne,vucajte se u tri pm…

  5. Rade/ komentariše

    A Patrijarhu nas trebalo bi da radis u korist srpskog naroda a ne za Vucica i Mila. Cudo bi i bilo da radis za korist Srba sobzirom koliko te Hrvati vole, nije to bez neke. Nastavlja se pomutnja Srba u CG od strane Beograda. Nema djeda da vam na rep stane jer je on znao ko ste i sto ste za to ga Bula Irinej nije volio a evo i Porfirije Vucicev ceka Milo da se vrati da bi mu gazda Aca i gazdin gazda Milo bili zadovoljni.

    1. Amfiteatar komentariše

      Vidi se da si veliki vjernik i Srbin, pravo zdravo krilo DPS ili ti Zdravkovo krilo.
      Samo veliki vjernik koji je do kraja posvećen vjeri može tako pozitivno razmišljati o Patrijarhu naše SPC. Ni Zdravko se ne bi postidio tvoje vjere i tvojih riječi upućenih Patrijarhu, a vala ni Draginja.
      Svaka ti čast Rade, da te nema trebalo bi te izmisliti, čisto da služiš kao orjentir.

    2. Goran komentariše

      rade svi moramo da se pazimo šta ćemo izgovoriti,da ne bismo povrijedili nekog,tii si prešao sve granice udario si na patriarha,na vladike,nemoj rade da premnožiš imaš li ti obraza i ljudske časti,bojiš li se Božijeg suda.Razmisli još jednom.Nema tih para za koje bih napadao bilo koga a ne svetovna lica.

      1. Rade/ komentariše

        U pravu si Gorane. Precerao sam i pogotovo na danasnji dan ne treba nikog da osudjujem, nikad a ne na danasnji dan. Trudim se da budem sto bolji vjernik i da sto cestitije zivim. Znam bas istinu znam da je Zdravko skroz posten i da je pravi vjernik i da puno bolje misli nasoj SPC od nekih nasih nazovi vodja Srba u CG a znam jos neke stvari vezano za odnos Patrijarsije i nasega djeda i sad Mitropolita Joanikija pa sam da kazem eksplodirao

        1. Rade/ komentariše

          Oprostite

          1. Rade komentariše

            Ivi pročitaj 17 kanon 4 sabora pa onda piši. Sramota da toliko nisi pročitao

        2. ovca komentariše

          Sta ce te ovdje lazni vjernici i Đilasovi placenici ?Kako vas nije sramota govoriti da ste vjernici na napadati patrijarha ? A kad vam iz usta izađe Vucic treba da ustanete jer on nije ko vas gazda ukrao od naroda 600 miliona dolara. I jos nesto Pakao je mjesto u koje vijeruje Zdravko Krivokapic i hoce da nam ga dovede na zemlju.

  6. Ivi komentariše

    Ovo je strašno, da naša stara vjera ne može da se širi…. Sve, zbog dva, skota iz britanske guzice i ovih izdajnika DFa, strašno, vjera naša pravoslavna….

    1. Ivi komentariše

      Ovo je užas, od ove Nato fukare i njihovih plaćenika, strašno!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.