Čileanski zoo vrt ugrožene životinjske vrste vakcinisao protiv kovida

0

Bengalski tigar Čarli i bornejski orangutan Sandai, oboje pripadnici ugroženih životinjskih vrsta, prvi su primili vakcinu protiv kovida u čileanskom zoološkom vrtu.

Čarli, Sandai i još osam životinja zoološkog vrta Buin u Santijagu odabrano je za eksperimentalnu kampanju vakcinacije jer spadaju u ugrožene vrste koje se smatraju visokorizičnim kada je u pitanju zaraza kovidom19.

Virusna bolest koja je dosad ubila više od 5,4 miliona ljudi u svijetu, otkrivena je u više zooloških vrtova u svijetu među raznim životinjama – majmunima i velikim mačkama, ali i među jelenima koji žive u divljini, kao i među kućnim ljubimcima.

Trogodišnji Čarli i Sandai (26) su, uz još tri lava, dva tigra i tri pume, dobili drugu dozu eksperimentalne vakcine razvijene posebno za životinje, koja još nije dostupna u prodaji.

Prve doze životinje su primile 13. decembra.

“Namjera nam je da zaštitimo životinje koje su najosjetljivije na zarazu koronavirusom, da istovremeno testiramo stvaraju li vakcine imunitet i, ako je odgovor potvrdan, da ustanovimo koliko dugo taj imunitet traje”, rekao je Sebastijan Selis, upravnik veterinarskog odjeljenja zoološkog vrta Buin.

Dodaje da je Čarli bengalski tigar, vrsta koja se smatra visokorizičnom kada je u pitanju zaraza kovidom19.

Čile je jedina latinoamerička država koja je počela sa vakcinacijom životinja zoološkog vrta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.