Apel Instituta za javno zdravlje: Građani da izbjegavaju organizovana okupljanja

0

Institut za javno zdravlje (IJZ) apelovao je na građane da izbjegavaju organizovana okupljanja, uzdrže se posjeta mjestima sa visokim epidemijskim rizikom i provedu praznike uz svoje najbliže.

Iz IJZ su podsjetili da su prethodnih dana laboratorije Odeljenja za molekularnu dijagnostiku IJZ-a dokazale su prisustvo Omikron soja SARS-CoV-2 u Crnoj Gori.

“Na osnovu dostupnih podataka o načinu prenošenja evidentno je da se omikron širi brže nego Delta soj”, kazali su oni.

Zbog sve većeg broja potvrđenih slučajeva, IJZ podsjeća građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera, naročito osnovnih kao što je nošenje zaštitne maske.

“Molimo građane da izbjegavaju organizovana okupljanja, uzdrže se posjeta mjestima sa visokim epidemijskim rizikom i provedu praznike uz svoje najbliže”, naveli su iz IJZ.

Oni su podsjetili na izjavu generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije, Tedrosa Gebrejesusa – „bolje otkazan događaj, nego otkazan život“.

Iz IJZ je saopšteno da svi potvrđeni slučajevi infekcije omikron sojem u Crnoj Gori, kao i njihovi kontakti, dobrog su opšteg zdravstvenog stanja i nijesu hospitalizovani.

“IJZ nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu omikron soja u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost”, navodi se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.