Radunović: Podržaćemo Zakon o oporezivanju, ali nećemo podržati povećanje akciza!

6

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović, na današnjem skupštinskom zasijedanju kazao je da će podržati Zakon o oporezivanju dohotka u kojem prepoznaju određenu pravičnost.

“Oni koji imaju više plate plaćaju viši porez, a oni koji imaju niže palte plaćaju niži porez. To ćemo da podržimo“, kazao je Radunović.

On je naveo da će građani koji primaju do hiljadu evra bruto plata (neto plate od 720 evra), nastaviti da plaćaju porez od 9%, a svi koji budu imali neto platu veću od 720 evra imaće porez 15%, tačnije 6 posto više.

“Granica je niska. Plata od 700 i nesto evra nije visoka plata da bi bila tako oporezovana. Jasna mi je ideja predlagača jer veliki broj građana ulazi u taj broj od 700 do hiljadu i tu se nameće i najveći prihod ovog zakona, tačnije od ovih poreza“, pojasnio je Radunović. Naglasio je da akcize na sladolede, kakoe, slatkise, sokove i ne samo ove proizvode već i mnoge druge, neće podržati.

“Nećemo da podržimo iz više razloga. Jedan od razloga je automatsko stvaranje ogromnog skoka cijena koje podrazumijeva stvaranje ozbiljne inflacije. Zatim, kada su neki proizvodi u pitanju, recimo cigarete, selimo promet cigareta sa zvaničnih proajnih mjesta na crno tržište. Kad skoči cijena cigareta, crno tržište proradi. Postoji velika opasnost da prihod u budžetu bude manji a ne veći sa tako povišenim cijenama“.

Istakao je da je veliko pitanje hoće li nam ovih 450 evra biti veće ili manje od onih 250.

“Da ne bismo došli u tu poziciju insistiramo da Vlada učini poteze koji će da podignu privredni rast, da povećaju poljoprivrednu proizvodnju“, rekao je Radunović.

Radunović je zaključio da je ostalo da se nadamo da ćemo imati fantastičnu predstojeću turističku sezonu kako program „Evropa sad“ ne bi slomio našu ekonomiju.

 

-Mnogo je ljudi koji su velike nade položili u ovo. Mnogi planiraju da uzmu kredite na račun povećanja plate. Ja ih toplo savjetujem da sačekaju godinu dana, ne radite to, da ne uđete u još veće probleme od tih u kojima se sada nalazite. Moram oda stvorimo prirodni ekonomski osnov za povećanje plata i zbog toga smatram da ove akcize ne treba da se podignu, već da ova Vlada učini sve da dođe do onolikog privrednog rasta koji nam donosi mogućnost da ovakve plate isplaćujemo.

 

 

 

 

 

 

6 Comments
  1. CG komentariše

    Sad je jasno da DF radi za američke interese jer ne dozvoljavaju povećanje akciza na Coca Colu i (američke) cigarete. Možda žele da se tisnu Eskobaru da bi ih sledeći put udostojio prilike da sa njim razgovaraju.
    Šalu na stranu, ovo sve podsjeća na trenutak kada se u sportskom novinarstvu pojavio Šofro. Tada je postalo očigledno da su svi drugi sportski reporteri nepotrebni, da mu nijesu do koljena. Odmah je postao neprijatelj svim svojim kolegama, od starih Đurkovića i Vujisića do današnjih Grgura i Vlada Jovićevića. Da su mogli svi bi mu vrat slomili. Sličnu sudbinu danas preživljava ministar Spajić. Njegovim pojavljivanjem postalo je očito koliko su poslanici nesposobni, kakve su neznalice i kakav su teret za ovaj narod. I pozicija i opozicija zajedno pokušavaju da ga slome jer ih sve ugrožava i zajednički je neprijatelj. Sličnu priču gledali smo i u filmu Amadeus. Poruka svima njima, možete ga povući za ćunu.

    1. Pravda komentariše

      Ovj Df ne zna kud udara. Skroz se pogubuo, a mozda je i ranije bio ovakav, samo sto nijesmo primjecivali.

  2. NIKO99 komentariše

    Kako god, svima je jasno da će Spajki odmah nakon izglasavanja zakona o budžetu zadužiti Crnu Goru 1.4 milijarde evra vanredno baš kao što je to već učinio prije godinu dana i bez vaše dozvole. Vaših amandmana neće biti ali će zaduženje da se obavi. Mota vas Spajki kao majmune. Ne osvrće se taj na vaše smiješne priče u parlamentu. Njemu su novci važni a za pokretanje nove partije. Dio i to lavovski će sada neometano da se prelije na Demohrišćansku Stranku koja će za godinu dana da postane dominantna i tako će se odbraniti interesi zapadnih sila i domaćih tajkuna. Spajki će se pridružiti grupi koja se uvalila u politiku bez gaća a sada voze majbahe i nose rolekse. Radunivić će da čuva ovce i svira frulu neđe na sjeveru. Žena će da mu plete džemper.

  3. Ksilofon komentariše

    Cvilite, cvilite ali za Spajićev budžet morate glasati 😀

  4. LipaLipa komentariše

    … par stvari oko poreza i akcina na uslovno monopl, (gorivo, duvan, alhohol i sl.) i na stetne (po zdravlje svih) robe, … CG nije proizvodjac (monopol) ovih roba, ne mogu dovesti do rasta cena na nasem trzistu i sl. … naravno, da treba izuzeti gorivo, mada rast ovih cena ne moze imati neki znacajan nivo do1% ukupno, … koji je interes DF da brani, uslovno, konditorske robe, racionalnog razloga nema, … takodje, CG nema konditorsku industriju sve se uvozi, ne moze biti cenovne spirala i sl. … obaska, oni koji trose stetne robe (pa i pratece bolesti) ce placati te akcice i poreze, vise nego pravicno i sl. … aj’ zdravo, …
    … e da, kod svih ovih roba je relativno lako naplatiti poreze i akcice ako se ima volja (pre je njie bilo) i organizovan sistem, poreska uprava i sl. … aj’ zdravo, …

  5. Djujic komentariše

    Budete li izglasali Spajicev budzet braco iz DF-a ugasite svjetlo !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.