Najljepše stepenice na svijetu kriju tajnu smrti umjetnika koji ih je oslikao

0

Jedan od glavnih simbola Rio de Žaneira su šarene stepenice Selaron, koje su nezvanično dobile titulu najljepših stepenica na svijetu. A iza njih stoji ime umjetnika Horhea Selarona, koji je 23 godine svog života posvetio njihovom uljepšavanju, u čemu je i uspio zahvaljujući donacijama turista iz 60 zemalja svijeta.

Ove stepenice se nalaze u poznatoj četvrti Lapa, a umjetnik koji je ukrasio predivne stepenice je Čileanac Horhe Selaron.

On je iza sebe imao 74 godina života i više od 50 godina iskustva u putovanju, slikanju i radu s keramikom.

Nakon što je proputovao skoro cio svijet, stigao je 1983. godine u Rio de Žaneiro i zaljubio se na prvi pogled.

Odlučio je da ostane u gradu, a da bi preživio, prodavao je svoje slike. Stanovao je u zgradi na vrhu stepenica koje će uskoro dobiti njegovo ime.

Tada su stepenice bile u očajno lošem i zapuštenom stanju, pa je odlučio da interveniše.

Remek-djelo koje je ujedinilo svijet u malom

Počelo je uređenjem nekoliko stepenica ispred zgrade. Plan je bio da ih ukrasi keramičkim pločicama u bojama brazilske zastave, ali ono što je počelo kao hobi u slobodno vrijeme preraslo je u veliki projekat i zavisnost. Uskoro je novac od prodaje slika počeo da koristi za nabavku još keramičkih pločica, i još, i još, i još…

Kako su stepenice postajale šarenije, tako su postajale i popularnije, a turisti iz cijelog svijeta počeli su da mu šalju donacije – još keramičkih pločica. Danas ove predivne stepenice krasi čak 2.000 vrsta keramičkih pločica iz 60 zemalja svijeta, od Aljaske i Jamajke do Kazahstana i Kraljevine Esvatini. Više od 215 stepenika se prostire u dužini od 125 metara.

Motivi su različiti i uključuju ptice, tango, karte, zastave, fudbal, poznate ličnosti… Ipak, jedan koji se najčešće ponavlja privukao je pažnju. Riječ je o motivu trudne Afrikanke. Ona je ujedno bila i glavni motiv slika koje je Selaron prodavao kako bi prikupio novac za nove pločice.

On nikad nije razjasnio o kome se radi, već je samo rekao da je u pitanju lični problem iz prošlosti, pa zato ostaje samo da nagađamo da je možda riječ o njegovoj bivšoj ljubavi.

“San koji će završiti onda kada me ne bude”

Šarene stepenice Selaron je opisao kao svoje “odavanje počasti brazilskom narodu”, lud i jedinstven san koji će se završiti tek onoga dana kada ga više ne bude.

Godine 2013. to se i dogodilo. Na istim tim stepenicama ispred njegove zgrade pronađeno je beživotno tijelo umjetnika. Neke komšije i prijatelji tvrdili su kako je u posljednjem periodu života Selaron bio depresivan pa su insinuirali da je možda izvršio samoubistvo, ali drugi kažu da su te noći čuli buku, vrištanje i lavež pasa. Pravi uzrok smrti nikad nije otkriven.

Te noći kada je grad saznao za njegovu smrt, stanovnici obližnjih naselja okupili su se na stepenicama i oprostili od kvartovske legende zapalivši stotine bijelih svijeća.

Mala utjeha leži u činjenici da je Selaron za svog života ipak dobio određeno priznanje. Za svoj projekat koji je trajao ukupno 23 godine nagrađen je još za života titulom počasnog građanina Rio de Žaneira – grada koji je volio i na čijim je ulicama ostavio neizbrisiv trag, ovjekovječen u natpisu na stepenicama: “Brazil, volim te.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.