Tresla se gora, rodio se miš: Afera „Pandora papiri“ još uvijek na čekanju!

1

Afera vezana za „Pandora papire“ u kojima su se našli, pored moćnika iz svih zemalja svijeta, i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo Đukanović kao da je trenutno stavljena u pozadini i kao da, nameće se sumnja, pokušava da se zataška.

Podsjetimo, tajna bogatstva i poslovanja svjetskih lidera, političara i milijardera otkrivena su u jednom od najvećih curenja finansijskih podataka.

Naime, imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera, kao i oko 300 zvaničnika poput sudija, ministara, gradonačelnika i vojnih generala nalaze se u spisima ofšor kompanija nazvanih Pandora Papers odnosno Pandora papiri. U dokumentima su uključene osobe iz više od 90 zemalja svijeta, kao i preko 100 milijardera, ali i slavnih osoba.

Među njima našao se i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, kao i njegov sin Blažo Đukanović.

Ova tema je uzdrmala koliko crnogorsku javnu scenu, toliko i cio Balkan, a može se reći i svijet.

Prema podacima koje je u javnosti u Crnoj Gori iznio Istraživački centar MANS na čelu sa Vanjom Ćalović Marković, Đukanović i njegov sin Blažo sklopili su 2012. godine tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza mreže kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara.

Prema njihovim navodima Blažo Đukanović je potom iskoristio strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

MANS je objavio dokumenta iz kojih se vidi da je Milo Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove.

U odgovoru na pitanja MANS-a Milo Đukanović je tada priznao da je 2012. godine osnovao Victoria Trus naglašavajući da u tom periodu nije bio javni funkcioner. On tvrdi da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trastom prenio na sina Blaža.

U saopštenju Đukanovićevog kabineta nakon objavljenih Pandorinih papira navodi se kako je “objava nevladine organizacije MANS zlonamjerno spinovanje i još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i članova njegove porodice”.

Nakon toga ovu aferu je trebalo da ispita SDT, gdje je Ćalović Marković saslušana u svojstvu građanina a Đukanoviću je dozvoljeno da se pismeno izjasni.

Ćalović Marković je kazala da će tužilaštvo da zataška ovaj slučaj, da bi dalo na vremenu Đukanoviću kako bi uticao na svedoke i uništio dokaze.

Takođe, povodom ovog slučaja oglasili su se i iz delegacije Evropske unije koji su kazali da očekuju od vlasti u Crnoj Gori da uspješno riješe ovaj slučaj.

„Očekujemo da ovi nedavni navodi, kao i svi drugi navodi koji se tiču korupcije ili mogućeg izbjegavanja plaćanja poreza, budu adekvatno istraženi od nadležnih nacionalnih organa“, saopšteno je iz Delegacije EU tada.

A onda je došlo do potpunog zatišja.

Zaćutalo je SDT, zaćutala je delegacija EU, zaćutao je Đukanović, ali i MANS.

Đukanović još uvijek nigdje nije ispitan, sem pisanim putem SDT-u, ni u Crnoj Gori, ni u svetskim institucijama.

I umjesto da nakon samo sumnje o nepočinstvima i kriminalnim radnjama Đukanović trenutno odgovara, promptno podnoseći neopozivu ostavku, on je i dalje na mjestu predsjednika države Crne Gore.

Sve je izvjesnije, da ni ne planira uskoro da tu poziciju napušta i pored svih pritisaka koji se navodno vrše nad njim.

Kao što su donekle građani i javnost i očekivali posle svega što je učinjeno, tačnije neučinjeno od formiranja nove Vlade, može se smatrati da je ovo bio još jedan marketinški trik i pokušaj prikupljanja jeftinih političkih poena.

Kao i do sad možemo sa sigurnošću da kažemo, tresla se gora, rodio se miš…

1 Comment
  1. Kontra revolucija komentariše

    Uradice se nešto tek kad se promjeni sudstvo i tuzilištvo !.
    Dosad nije iz sudstva i tuzilištva niko zainteresovan za pokretanje postupka !.
    Tek kad bude saradnje sa stranim istraziteljima, bice i dokaza i podataka !.
    A Leposavica su na vrijeme sklonili koji je mogao nešto da pokrene !.
    Teren ga nije prepoznavao !!!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.