Abazović odgovorio vlasniku Uniproma: Pejović prećutao sa kim je otvarao firme, evo novih pitanja

0

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je crnogorska javnost konačno upoznata sa tim da je vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejović otvarao pa brzo zatvarao kompanije u Londonu koje se tijesno vezuju za njegovo poslovanje sa Kombinatom aluminijuma Podgorica.

Angažovanje naših institucija, uz podršku partnera iz Velike Britanije i SAD, u vezi „nekih“ poslova bivšeg režima, već daju rezultate u vezi transparentnosti poslovanja određenih firmi i pojedinaca, kazao je Abazović.

Potpredsjednik Vlade je to kazao odgovarajući Pejoviću koji je juče kazao da Abazović pokušava da naruši njegov i kredibilitet Uniproma.

„Izgleda da je gospodin Pejović želio da izađe na Londonsku berzu bezmalo tri puta sa različitim kompanijama, koje je nakon nepune dvije godine, zatvorio zbog, kako i sam kaže, neaktivnosti. Citiram gospodina Pejovića: Company house UK po automatizmu pokreće proces brisanja iz registra bilo koje kompanije koja u prethodnoj fiskalnoj godini nije ostvarivala promet preko računa. ”Dakle, gospodin Pejović, sam sebe hvata u kontradiktornosti: kaže da je osnovao pa ugasio tri firme u tri različita vremenska perioda kako bi ih kotirao na berzi, a odmah nakon toga kaže da je su se te iste kompanije automatski brisale zbog neostvarivanja prometa preko računa?!“, navodi Abazović.

Možda je, dodaje Abazović, Pejović u Crnoj Gori navikao da posluje mimo računa, ali u Velikoj Britaniji, kako dodaje, baš i nema mjesta za takve transakcije.

Foto: Vlada CG

 

„Nije samo gospodin Pejović gasio kompanije u Velikoj Britaniji: pored tri pomenute kompanije iz Londona, u Crnoj Gori je ugasio sljedeće kompanije:„Export-import VST trend III“ d.o.o. Nikšić, „Uniprom cargo logistic“ doo Podgorica, „Uniprom“ d.o.o. Podgorica, „Adriatic alumina limited“ d.o.o. Podgorica, „Export import VST trend II“ , „Alumroll“ d.o.o. Podgorica, “VIP hotel management and development” d.o.o. Budva. Dakle, ugasio je najmanje deset kompanija: tri u Velikoj Britaniji i sedam u Crnoj Gori!“, navodi Abazović.

Potpredsjednik Vlade navodi da Pejović nije odgovorio na pitanje sa kim je 2017. godine otvorio firmu „Adriatic alumina limited“.

„Da mu pomognem, da osvježi sjećanje: tu kompaniju je osnovao sa gospodinom Milem Sekanićem. Upravo ta kompanija iz Londona, bila je osnivač istoimene kompanije u Crnoj Gori, “Adriatic alumina limited” d.o.o. Podgorica, takođe osnovane krajem 2017. godine. Zanimljivo je da su obije kompanije ugašene u aprilu 2019. godine, nepune dvije godine nakon osnivanja. Sve su prilike da gospodinu Pejoviću osnivanje firme za učešće na berzi baš i ne ide od ruke. Takođe, gospodin Sekanić, partner gospodina Pejovića u londonskim poslovima, bio je izvršni direktor u istoimenoj crnogorskoj kompaniji. Interesantno je da je gospodin Sekanić u Crnoj Gori bio osnivač kompanije „Metal investments“ d.o.o. Podgorica, koja Poreskoj upravi nije dostavila finansijske iskaze o poslovanju, a koja je registrovana na adresi Beogradska 10, na kojoj se nalazi hotel Ziya, u vlasništvu grupacije Uniprom“, dodaje Abazović.

Bilo bi, kaže potpredsjednik Vladem dobro kada bi Pejović odgovorio na sljedeća pitanja:

1. U kakvim je poslovnim odnosima sa gospodinom Sekanićem i njegovim kompanijama, te da li su neke od ovih kompanija otvarane i zatvarane zbog evidentiranja “osjetljivih” poslovnih transakacija sa KAP-om, a zapravo su bile prikazivane kao neaktivne?

2. Da li se novac izvlačio iz Kombinata aluminijuma Podgorica kroz transakcije između ovih kompanija ili se možda prenosio na neke nedavno otkrivene trastove?

U očekivanju odgovora, kaže, priprema nova pitanja za njega.

„Napomena: sljedećeg puta ću ga pitati ponešto o energiji!“, zaključio je Abazović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.