Novi austrijski kancelar sarađuje sa Srbijom

1

Novi lider Narodne partije Austrije (OVP) Karl Nehamer, koji je bio generalni sekretar OVP na početku reforme stranke, mogao bi vratiti narodnjake svojoj izvornoj konzervativnoj politici, manje liberalnoj nego pod prethodnikom Sebastijanom Kurcom.

Sa Srbijom je njegovao dobru saradnju na mjestu ministra unutrašnjih poslova, ove godine je posjetio Beograd, a u Beču, prije par mjeseci, primio je šefa srpske diplomatije Nikolu Selakovića i svog resornog kolegu Aleksandra Vulina.

Nehamer važi za hardlajnera, što je dokazao na mjestu ministra unutrašnjih poslova, kada je vodio striktnu politiku prema migrantima, posebno iz Avganistana. On se ujedno zalagao i za tješnju saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv ilegalne migracije, stavivši im na raspolaganje ljudstvo i opremu. Prilikom posjete Srbiji, u aprilu ove godine i susretu sa Aleksandrom Vulinom, Nehamer je ocijenio da Srbija i Balkan ne mogu postati parking za migrante.

Reagujući na upad pripadnika ROSU na sever Kosova, 13. oktobra, Nehamer je poručio da nasilje nije rješenje i ne može biti oruđe politike. Nehamer je tada, na konferenciji za medije u Prištini, podsjetio da je Austrija zemlja koja nije članica NATO-a sa najvećim kontigentom pri Kforu. Ukazao je da je važno da se ne izazovu tenzije i dodao da ga „raduje da kosovska policija odmjereno deluje“.

Govoreći povodom Dana Evrope 9. maja, ukazao je na značaj širenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

– Već dvije decenije imamo tjesnu bezbjednosnu političku saradnju s državama tog regiona. Zapadni Balkan je odlučujući, prije svega i za stabilno bezbjednosno stanje u Austriji – naglasio je Nehamer.

Tokom pandemije je Nehamer bio čvrst u stavu da treba kažnjavati sve koji krše mjere i lokdaun. Nehamer je rođeni Bečlija, koji je, poslije školovanja, dobrovoljno prišao vojsci, gdje je završio službu činom poručnika. Zatim je radio u obuci oficira pri Ministarstvu odbrane, i kao trener za komunikaciju i u Političkoj akademiji OVP.

(Novosti)

1 Comment
  1. Djujic komentariše

    Fasisti se fasistima raduju u rasprodaji majke Srbije !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.