Patrijarh Porfirije: Ne trebamo da se sjećamo samo lika patrijarha Pavla već i riječi koje su žive i aktuelne u srpskom narodu!

1

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije služio je danas liturgiju i pomen, povodom 12 godina od smrti patrijarha Pavla, u beogradskom manastiru Rakovica, gdje je sahranjen.

Patrijarh je kazao da ne treba da se sjećamo samo lika patrijarha Pavla, već su mu i riječi itekako žive i aktuelne u našoj Crkvi i u srpskom narodu.

– Ono što je osjećao, ono u šta je verovao – to je govorio, ali isto tako ono što je govorio bilo je dio njegovog života i dio njegovog ličnog iskustva. Sa druge strane, njegove riječi nisu bile samo njegove, nego su bile riječi Jevanđelja, riječi Crkve, riječi apostola Hristovih i riječi samog Gospoda – istakao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je podsjetio na sahranu patrijarha Pavla, napominjući da nije bilo nikakve reklame i da nikakav marketing nije bio upotrijebljen.

– Niko nikog nije pozivao, a kamoli vršio pritisak, da dođe najprije u Saborni hram, a onda u veličanstvenoj povorci, u litiji, u ispraćaju od Sabornog hrama do hrama Svetog Save. Bezbroj ljudi je svojim prisustvom pokazalo ljubav, vjeru i povjerenje u svjedočenje Hrista koje je činio blaženopočivši patrijarh Pavle i kao Episkop raško-prizrenski, a potom i kao Patrijarh srpski u teškim vremenima, vremenima koja spadaju među najteža vremena kroz koju je prolazio naš narod – rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, „u tim vremenima Gospod je izabrao blaženopočivšeg patrijarha Pavla da bude na čelu naše Crkve“.

– Brojne su vrline zaista krasile njegovu ličnost, ali ono što je na okupu držalo te vrline, ono što ga je činilo da podvig koji je započeo i završi i dovede do cilja, jeste upravo smirenje i skromnost – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da je siguran da se patrijarh Pavle i danas „moli za svoj narod i da njegova molitva ima snagu da dopire do Boga“,

– Bog baš zbog skromnosti i smirenja kojim je živio, zbog toga što nije jedno govorio, a drugo tvorio, zbog toga što je bio svjedok Hristov, siguran sam da Gospod čuje njegovu molitvu i da ispunjava ono što on traži za svoj narod- zaključio je on.

1 Comment
  1. Veljko komentariše

    Pakšu jedi gvna, idiot

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.