Putin ne ide na klimatski samit

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin neće prisustvovati samitu Ujedinjenih nacija o klimi sljedećeg mjeseca, saopštili su iz Kremlja u srijedu, dok Velika Britanija naglašava važnost prisustva nacionalnih lidera.

Konferencija COP26 u škotskom gradu Glazgovu nazvana je „posljednjom najboljom šansom“ da se razorne klimatske promjene stave pod kontrolu, piše Radio Slobodna Evropa.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da „nažalost, Putin neće letjeti u Glazgov“, naglašavajući da su klimatske promjene „jedan od najvažnijih prioriteta naše vanjske politike“.

Kritičari, međutim, kažu da ta zemlja ne čini ni izbliza dovoljno da se izbori s ekološkom krizom.

Peskov je rekao da će ruska strana imati predstavnike na samitu, ali će detalji biti objavljeni kasnije.

Putinovo povlačenje dolazi s velikim znacima pitanja zbog prisustva kineskog predsjednika i indijskog premijera. Niko od njih do sada nije potvrdio prisustvo.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson nada se da će biti dogovorene snažnije obaveze vlada širom svijeta da zaustave uznapredovale klimatske promjene.

Njegov glasnogovornik rekao je da će Britanija „snažno ohrabriti lidere da prisustvuju, s obzirom da je ovo vrlo kritičan trenutak u smislu borbe protiv klimatskih promjena“.

Zemlje bi trebale biti „predstavljene na višem nivou“ kako bi dali „smislene obaveze kada je riječ o dekarbonizaciji“, rekao je novinarima predstavnik Dauning strita.

Do sada je više od 120 lidera potvrdilo prisustvo, rekao je on.

Konferencija će biti održana između 31. oktobra i 12. novembra. Biće to najveća klimatska konferencija od značajnih pregovora u Parizu 2015. godine, a smatra se ključnim korakom u postavljanju svjetskih ciljeva emisije za usporavanje globalnog zagrijavanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.