Raković: Neće biti rekonstrukcije Vlade, a Temeljni ugovor nije tema

3

Istoričar dr Aleksandar Raković rekao je u intervjuu za beogradsku TV Vesti da neće biti rekonstrukcije Vlade Crne Gore jer to ne želi URA kao najmanji partner u vladajućoj većini, a to ne žele ni podgoričke Vijesti kao nalogodovac Abazovićeve grupe.

Raković je još rekao i da Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve nije tema jer je Krivokapić, u isto vreme a različitim kanalima, poslednji put poslao Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve dva svoja predloga Temeljnog ugovora koja nisu istovetna.

Prema Rakoviću, ukoliko je Krivokapić mislio da će patrijarh Porfirije i Sinod SPC pohrliti da potpišu bilo šta, onda se prevario. Moguće je da je mislio kako će mu potpisivanje Temeljnog ugovora biti odskočna daska za osnivanje stranke.

Kada je reč o ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju, Raković je kazao da je dobro što je Zdravko Krivokapić te ključne večeri odnosno jutra našao kompromis s Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem i to je stvorilo novu realnost koju svi treba da uvažimo. Stoga je Krivokapić dobio novu šansu, podvukao je Raković, za koju se nadamo da je neće propustiti.

Raković je posebno naglasio kako je upravo Krivokapićev trud da se ustoličenje uspešno obavi na Cetinju razlog zbog kojeg ga srpska javnost nije osudila iako nije hteo da poseti manastir Hilandar. Naime, Krivokapić je prilikom službene posete Svetoj Gori obišao čak pet grčkih manastira, a Raković je sinoć saopštio javnosti da je bratija manastira Hilandar bila zbunjena time što je Krivokapić bez objašnjenja zaobišao ovu srpsku svetinju.

Što se tiče podaničkog odnosa crnogorskih separatista prema Gabrijelu Eskobaru, Raković je rekao kako je u Beogradu veoma dobro poznat negativan stav koji je Eskobar iznosio o Milu Đukanoviću. Što se Eskobara tiče, očito je kako ne bi želeo Đukanovića u svom vidokrugu. Pored toga, Eskobar je pre neki dan priznao, u obraćanju na političkom forumu, da srpsko pitanje u Crnoj Gori postoji.

Na kraju, Raković je ponovio da se zalaže za stvaranje Njegoševe Srbije, od Dunava do mora, koju bi činili Republika Srbija, Crna Gora i Republika Srpska. S tim u vezi Raković je kazao da treba podržati napore Republike Srpske da uspostavi samostalnost i obnovi elemente državnosti koji su joj nasilno preoteti.

3 Comments
  1. Laki komentariše

    Rakovic je Bia saradnik. Poznaje istoriju,ali je često krivo tumači. Crnogorci ne vole mešetare sa strane,zato je on koristan dps i ura. Ne radi za njih,ali pravi stetu Df a nikakvu pomoć.

  2. Ivi komentariše

    Svi znaju za osovinu Grigorije lupeščina Joanikije i Teodosije. Njegova posjeta je u tom pravcu Grcima dok ih Srbija hrani, poskidati tu uš. Svi su glasali protiv Porfirije, ne bi me začudilo da rićkaju u pravcu odvajanja, zato nema zakona, zato ga je vozio NATO, čuš nije posjetio Hilandar, lažavko sa krša…

  3. trn komentariše

    „nece biti rekonstrukcije vlade“,DF ne ulazi nq skupstinska zasjedanja,nema budzeta,nema tuzilackog savjete ,na kraju Vlada nema ni ministra pravde,kako ovo moze da funkcionise?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.