CGO: Bratićka nije smijenila ranijeg direktora kotorske gimnazije zbog DPS mitinga

1

Centar za građansko obrazovanje (CGO) saopštio je da su netačni navodi Slavice Stupić, v.d. direktorke Gimnazije u Kotoru, da ova NVO nije tražila razrješenje Veljka Botice, ranijeg direktora ove škole, u slučaju kad je u sali ove obrazovne ustanove DPS organizovao miting.

Pravna savjetnica CGO Snežana Kaluđerović tvrdi da je CGO odmah nakon održavanja predizbornog političkog skupa, tada predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića, u sportskoj dvorani Školskog centra u Dobroti u Kotoru, uputio inicijativu resornom ministru sa zahtjevom da razriješi Boticu direktorske funkcije zbog kršenja Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Ona tvrdi da su tada priloženi dokazu da su prostorije škole korišćene za stranačku promociju, a što je suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju

– Navedenom inicijativom, CGO je tražio da se kazni i svaki direktor koji dozvoli zloupotrebu školskih ustanova u političke svrhe, nezavisno od toga koja je politička partija u školama održavala skupove. Dodatno, CGO je nakon ove inicijative podnio i niz urgencija za hitno postupanje, ali nadležno Ministarstvo nikada za to nije imalo sluha. Takođe, važno je pomenuti da je tokom sastanka predstavnika CGO-a sa ministarkom Vesnom Bratić, krajem decembra 2020. godine, CGO ukazao, između ostalih, i na ovaj neriješen slučaj zloupotrebe službenog položaja direktora, ali Bratić ga nije zbog ovog smijenila. Naime, do smjene Botice došlo je tek nakon usvajanja izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, tokom „opšte smjene“ svih direktora obrazovnih ustanova, a na osnovu pogrešne primjene toga Zakona zbog čega je isto Ministarstvo sada zatrpano tužbama- ističe Kaluđerović.

Prema njenim riječima, ni prethodne Vlade nisu dosljedno poštovale odluke Zakonma, već su često pravili izuzetke kad su bili u pitanju puleni vlasti.

– Vidimo da se ta tendencija planira nastaviti. Nepoštovanjem odluka nadležnih organa se urušava institucionalni okvir, a to ne može biti u javnom interesu- zaključila je Kaluđerović.

Podsjetimo, Stupić je u svom reagovanju kazala da CGO povodom ovog slučaja nije tražila razrješenje tadašnjeg direktora, ali da se oglasila kada su pojedini roditelji reagovali da se ukolini slika Svetog Save iz kabineta ove škole.

Stupić je takođe istakla da će na naredbu Prosvjetne inspekcije da ukloni sliku Svetog Save uložiti žalbu nadležnom Ministarstvu.

– Slika Svetog Save će ostati gdje je i bila sve ovo vrijeme punih 38 godina. Dalje ruke od Svetog Save- poručila je ona.

Stupić se oglasila pošto je prosvjetna inspekcija naredila da u roku od sedam dana ukloni sliku prvog arhiepiskopa SPC iz kabineta ove škole.

Slika Svetog Save se nalazi u kabinetu za crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost i tu se nalazi skoro četiri decenije.

Prema rješenju od 14. oktobra, Stupić je naloženo i da „u zakonskom roku, pisanim putem obavijesti prosvjetnu inspektorku o tome da li je naređena mjera izvršena“.

1 Comment
  1. Dobrilo komentariše

    Ha haha , htjeli ste Braticki da uvalite aferu k’o kukavica jaje, a onda bi je brze bolje optuzili za revansizam. Jeftina vam je ta a i sve ostale rabote!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.