BORBA otkriva: Odbjeglom ruskom tajkunu bivši režim Mila Đukanovića izdao ličnu sa lažnim imenom! (FOTO)

0

MUP Crne Gore izdao je odbjeglom ruskom tajkunu Igoru Čujanu dozvolu za privremeni boravak i rad na lažno ime, otkriva BORBA.

DPS-ovo ministarstvo izdalo je dokument 16. aprila prošle godine na kojem umjesto pravog prezimena Čujan, piše Levin-prezime na kojem je odbjegli ruski biznismen dobio i ukrajinski pasoš krajem 2019. godine.

Čujan, tj. Levin kako su ga „krstili“ ukrajinski i crnogorski nadležni organi uhapšen je 1. avgusta u Tivtu

Ruski državljanin Igor Čujan (Chuyan), za kojim je raspisana potjernica moskovskog Interpola, uhapšen je 1. oktobra u Tivtu i njemu je, baš kao i Telmanu Ismailovu, određen ekstradicioni pritvor na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisala Rusija.

Kako je saopšteno iz crnogorske policije, Čujana moskovski Interpol potražuje radi vođenja krivičnog postupka u Ruskoj Federaciji zbog krivičnog djela davanje/primanje mita u profitnoj organizaciji, izvršeno u cilju svjesnog i voljnog preduzimanja protivpravnih radnji i krivičnog djela organizovanje zloupotrebe službenog položaja uslijed čega su nastupile teške posljedice.

Takođe, Čujan se sumnjiči da je od 2012. do 2018. godine, kao akcionar i vlasnik jedne banke, ostvario nezakonitu dobit u visini od 340 miliona rubalja (četiri miliona evra).

Čujan je poput mnogih drugih bjelosvjetskih bjegunaca od pravde utočište našao u Crnoj Gori kojom je upravljao DPS koji je šakom i kapom dijelio dokumenta osobama protiv kojih su bile raspisane međunarodne potjerice.

Kriminani režim Mila Đukanovića je u poslednje dvije decenije od Crne Gore stvorio raj za krimanlce sa svih meridijana koje bi oni predstavljali kao strateške investitore. I u tu svrhu je bio spreman i da im izdaje dokumenta pod lažnim imenom, kao što je bio slučaj sa Čujanom.

Kako je saopštila Gulja Smagulova, glavna urednica časopisa „Ruski vestnik“, Igor Čujan se prema neproverenim izvorima pojavio u Crnoj Gori prije otprilike tri ili četiri godine. Bio je vlasnik nekoliko restorana, kao i butika u Porto Montenegro, elitnom pristaništu za jahte. On je takođe bio suvlasnik stambenog kompleksa Duckley Gardens, ali prema podacima do kojih je došla nigdje nije prijavljen kao vlasnik.

Naravno, tu treba uzeti i geopolitički momenat, jer se Čujanovo stacioniranje u Crnoj Gori poklapa sa izmišljenom aferom „Državni udar“ i antiruskom histerijom koju je zarad ubrzanog članstva u NATO stvorio Milo Đukanović.

Tada su svi „neprijatelji“ ruske državi postali Milovi prijatelji i saradnici. Posebno je zanimljivo i to što je u sve tu uključena i ukrajinska država koja takođe pod lažnim imenom Čujanu izdaje pasoš.

Padom DPS-a i promjenom vlasti polako se otkrivaju Milovi saradnici iz inostranstva, pa su tako za vrlo kratko vrijeme bivaju uhapšeni Igor Čujan i Telman Ismailov koji se intezivno družio sa Blažom Đukanovićem.

Nema sumnje da će se u narednom periodu, ukoliko se konstalacija snaga na političkoj sceni drastično ne promijeni, otkrivati koga je sve režim Mila Đukanovića skućio u Crnoj Gori i zbog čega.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.