Polovina Makedonaca glasaće za promjenu imena države

0

Skoro polovina građana Makedonije na predstojećem referendumu glasaće za dogovor sa Grčkom o promjeni imena države, a oko petina protiv, pokazuje anketa američkog Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).
Kako su prenijeli makedonski mediji, za rješavanje spora sa Grčkom namjerava da glasa 49 odsto, protiv je 22 procenta, a za bojkot refernduma o promjeni imena države u Sjeverna Makedonija opredijelilo se 16 odsto ispitanika.
Prema anketi, koja je urađena pred referendum 30. septembra, 13 procenata isptanika još ne zna da li će učestvovati ili ne želi o tome da govori.
Skoro dvije trećine makedonskih građana želi da se riješi spor oko imena sa Grčkom i da Makedonija postane članica EU i NATO.
Ukupno 57 procenata anketiranih, od kojih 37 odsto u potpunosti, a 20 odsto donekle podržava predlog da se Makedonija učlani u EU i NATO pod novim imenom “Republika Sjeverna Makedonija”.
Tih 57 odsto Makedonaca, kako se navodi, vjeruju da korist od članstva u EU i NATO opravdava prihvatanje novog imena, koje je predviđeno dogovorom sa Grčkom o rješavanju trodecenijskog spora.
O dogovoru sa Grčkom i promjeni imena države negativno se izjasnilo 38 odsto, od kojih 28 odsto u potpunosti, a 10 odsto delimično.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.