Tužilaštvo i mediji četiri mjeseca ćute o dokazima iz Italije: Istragu o Duškovom ubistvu zataškavaju jer vodi do Caneta Subotića!

0

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore četiri mjeseca ćuti o dokumentaciji koju su iz Italije dobili, a koja se tiče ubistva Duška Jovanovića, vlasnika i urednika DAN-a. Italijanski istražni organi su dostavili dokumentaciju o njihovim saznanjima da su tri njihova državljanina učestvovali u likvidaciji Jovanovića. Da sve bude još čudnije, osim tužilaštva, ćuti i redakcija DAN-a, ali i Komisija za istraživanje napada na novinare.
Ako u dokumentaciji koja je pristigla iz Italije, a koja četiri mjeseca ćuti u nekoj od fioka u tužilaštvu, nema ništa što može pomoći da se rasvijetli ovaj zločin, onda nema ni jedan razlog da se istražni organi brane ćutanjem. Međutim, izgleda da u toj dokumentaciji ima određenih dokaza koji su kompromitujući za neke ljude, kako iz vlasti, tako i iz okruženja bliskog DAN-u.
Ministarstvo pravde Crne Gore je kolegama u Italiji dostavilo zamolnicu da se izvrše provjere o vezama tri italijanska državljanina sa pomenutim ubistvom. Do imena Đuzepea Đordana, koji je označen kao direktni izvršilac ubistva, došlo se na osnovu izvještaja jedne privatne detektivske agencije. Đordano se inače nalazi u zatvoru u Italiji, gdje izdržava kaznu za ubistvo jednog od italijanskih mafijaških vođa, Santa Vantađata, koje se desilo 1998. godine u Baru. Motiv ubistva Duška Jovanovića je njegovo pisanje o duvanskoj mafiji i švercu cigareta.
Redakcija Borbe je Vrhovnom državnom tužilaštvu prolisjedila pitanja zbog čega se već četiri mjeseca ćuti o dokumentaciji koja je pristigla i kada se može očekivati njeno objelodanjivanje, ali oni uporno izbjegavaju odgovore na ta pitanja.
Finansijer likvidacije je, po izvještaju te detektivske agenmcije, a o kojoj tužilaštvo ćuti, kontroverzni biznismen Stanko Subotić, zvani Cane, a organizator ekipe koja je sve izvršila je izvjesni Dejan Vaso Ujkić iz Tuzi. Prema tvrdnjama iz izvještaja, Ujkić je spona između nalogodavaca, finansijera i kriminalne organizacije Sakra Korona Unita. Jedan od pripadnika te mafijaške italijanske organizacije Đordano Đuzepe, povukao je smrtonosni oroz u vlasnika “Dana”. I druga dva saučesnika u zločinu su italijanski državljani, a do prije godinu dana su se nalazili u italijanskim kazamatima zbog učešća u više krivičnih djela.
Detektiv koji je sačinio izvještaj je tokom saslušanja u tužilaštvu tražio da se posredstvom međunarodne pravne pomoći uporedi DNK dvojice italijanskih državljana koji su učestvovali u ubistvu Jovanovića, sa tragovima koji su pronađeni na pušci koja je slata u Visbaden.
Nakon toga je preko Ministarstva pravde upućena zamolnica u Italiju, kojom je traženo sprovođenje istražnih radnji i prikupljanje dokaza koji se odnose na navode iz pomenutog izvještaja. Italijanski pravosudni organi su nedavno odgovorili na tu zamolnicu i proslijedili su svu dokumentaciju koju su prikupili, a u toku je njeno prevođenje. Ako se nalazi poklope sa tvrdnjama iz izvještaja, istraga bi mogla biti proširena na još neka lica. Nakon prevoda dokumentacije iz Italije, osuđenom Damiru Mandiću, mogli bi se pridružiti i ostali saučesnici u ovom zločinu.
Za učešće u ubistvu Jovanovića za sada je osuđen jedino Damir Mandić, koji je osuđen na 19 godina robije, za saizvršilaštvo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.