Bečić: Rekonstrukcija Vlade je rješenje za aktuelnu krizu

16

Predsjednik Skupstine Aleksa Bečić kazao je nakon višesatnog sastanka predstavnika parlamentarnih partija da je dogovoreno da se nastavi dijalog kako bi se došlo do metodologije za postizanje dvotrećinske većine u Skupštini.

Ta većina je potrebna za izbor Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i VDT-a.

Novi sastanak ce se održati u prvoj sedmici avgusta.

Bečić je kazao da ostale partije nisu isključile mogućnost da učestvuju u dijalogu, već su iskazale rezervu da to učine u ovom trenutku.

On je rekao da su Demokrate protiv obaranja Vlade i protiv novih izbora.

„Crnoj Gori treba stabilnost, a ne da se zadovoljavaju posebne partijske potrebe. Treba nam još malo rezultata… i ubrzaćemo naš put ka EU“, rekao je Bečić.

On je istakao da su učesnici donijeli zaključak da je parlamentarni dijalog započeo u demokratskoj i argumentovanoj raspravi i iznošenju stavova i principa 11 političkih partija, koje su zastupljene u Parlamentu:

„Što je pokazatelj da, bez obzira na političke razlike, možemo razgovarati i na taj način doprinositi smirivanju tenzija u društvu i tragati za rješenjima koja će ubrzati naše evropske integracije koje su iznad naših pojedinačnih partijskih interesa“.

Bečić je kazao da će učesnici dijaloga na narednom sastanku usaglasiti metodologiju rada, dinamiku i principe vođenja dijaloga u daljim fazama tog procesa.

„Iskazano je očekivanje da će se i drugi poliitčki subjekti, koji nisu uzeli učešće u radu današnjeg parlamentarnog dijaloga, pridružiti u toku ovog procesa, koji nije lak i jednostavan, ali jeste proces koji nema alternativu, ako se žele reforme koje zahtijevaju dvotrećinsku, odnosno, tropetinsku većinu u Skupštini“, rekao je Bečić.

Odgovarajući na pitanje da li postoji vremenski okvir do kada će parlamentarna većina morati da se dogovori, Bečić je kazao da dijalog nema alternativu:

„Dijalog unutar parlamentarne većine, parlamentarne većine i Vlade i dijalog vlasti i opozicije“.

On je naveo da je dao formulu za razrješenje složene političke situacije koja postoji između parlamentarne većine i Vlade.

„Razrješenje je u rekonstrukciji Vlade, kao plodu saglasnosti parlamentarne većine i Vlade, da osnažimo tu Vladu i da krenemo naprijed još brže i jednostavnije“.

Bečić je istakao da je ponudio predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojom se predviđa da lokalne izbore za odbornike u Skupštini prijestonice Cetinje i SO Mojkovac, Petnjica, Ulcinj i Berane predsjednik države raspiše istovremeno sa raspisivanjem redovnih izbora za odbornike u SO Glavnog grada i SO Bijelo Polje, Bar, Danilovgrad, Kolašin, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Žabljak i Šavnik.

Sastanak predstavnika parlamentarnih partija, koji je inicirao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić (Demokrate) – o pitanjima koja zahtijevaju dvotrećinsku podršku poslanika, održan je danas u Skupštini.

Sastanku su prisustvovali Boris Bogdanović (Demokrate), Goran Đurović (URA), Srđan Pavićević (CIVIS), Miodrag Lekić (Demos), Ivan Vuković (DPS), Ivan Brajović (SD), Raško Konjević (SDP), Andrija Popović (LP), Fatmir Đeka (Demokratska partija),Nik Đeljošaj (Albanska alternativa) i Ervin Ibrahimović (BS).

Partije koje su bile na zajedničkoj listi koalicije Za budućnost Crne Gore, nisu se odazvale Bečićevom pozivu, jer, kako je ranije saopšteno, smatraju da prvo treba riješiti odnose između parlamentarne većine i Vlade.

Iz Prave Crne Gore je rečeno da ne dolaze na dijalog jer ne žele za isti sto sa DPS.

Bečić je, u pozivu upućenom predsjednicima partija vlasti i opozicije, naveo da je ubrzanje evropskog puta Crne Gore, kao ključnog spoljnopolitičkog cilja oko kojeg postoji politički konsenzus u društvu i ogromna podrška građana, njihova zajednička obaveza.

(Vijesti)

16 Comments
  1. Brat Rođeni komentariše

    NATO starleta super lepkom zalepljena za fotelju prebacuje ljudima koji nisu u vladi da samo zele poziciju. Ja ne znam kako ijedan srbin moze da glasa ovog homoseksualca.

    1. Amfiteatar komentariše

      Bečiću ljigo ljigava! MRŠ izdajniče roda svoga!

      1. cedo komentariše

        najgori presjednik parlamenta od kad postoji ljiga ljigava

  2. tako stoje stvari komentariše

    U prevodu, Bečić je za to da se nastavi ovako kako je sada…rekonstrukcija postojeće vlade, koja bi podrazumijevala Krivokapića kao premijera i dalje, ne bi značila ništa drugo do nastavak ove agonije, jer je Krivokapić od čovjeka koji je trebao da donosi riješenja i riješava probleme i nesuglasice, postao čovjek koji pravi i stvara probleme, pod direktinim uticajem Bečića i Đukanovića.

    Truli kompromis, koji bi podrazumijevao ostanak Krivokapića na mjestu premijera a ulazak političara iz DF-a u vladu, značio bi samo da se svi ovi nesporazumi iz Parlamenta prenose u vladu, a po hijerarhiji, zna se čija je poslijednja u vladi, i to bi za DF bilo političko samoubistvo, da učestvuju i sprovode politiku na koju ne mogu da utiču, da snose poslijedice za tu politiku, a da suštinski iz pozadine DPS i Đukanović vuku sve konce.

    Truli kompromisi se uvijek obiju o glavu, prije ili kasnije, nadam se da su lideri DF-a toga svjesni, pogotovo da su toga postali svjesni, kada su se odlučili pod medijskom i svakom drugom ucjenom, da podrže ovu vladu Krivokapića, bez svog učešća u njoj.

    1. Onako usput komentariše

      Nakon svih desavanja , postoje 2 opcije :

      1.Ostanak Zdravinha uz zamjenu DF-a za podrsku po istom principu DPS-a i satelita.

      Ova opcija mi nije realna jer ni jedan jedini birac Demokrata nije njima dao glas da bi sa DPS-om podrzavali Vladu.

      2.prelazna Vlada , sa ciljem da se srede biracki spiskovi i pripreme novi , prvi regularni izbori u CG!

      Ova opcija ne odgovara Vijestima , prije svih , jer oni sada drze vlast , a nije se lako odreci iste…

      Preostale opcije , koje znace rekonstrukciju sa ili bez Zdravinha , svakako ce stetiti DF-u , jer oni ispuniti ne mogu stvari koje stalno ponavljaju kao glavnu zamjerku ovoj Vladi : lustracija i hapsenje Djukanovica.Ako te uslove ne ispune , definitivno ce se sami etiketirati kao lovci na funkcije…

      1. tako stoje stvari komentariše

        Nijesam te baš najbolje razumio brate, ali na osnovu onog manjeg dijela, koji sam uspio da ukapiram, mislim da smo trenutno kako stvari stoje realno najbliži opciji pod brojem 1.

        Znači, nastavku rada vlade Krivokapića, uz uslovnu podršku DPS-a, podržavaće ih onoliko koliko njemu bude odgovaralo…bez obzira na volju biračkog tijela demokrata. Uostalom Đukanović je to sam najavio „Mislim da je vrijeme kada se Crna Gora dijelila na suvereniste i unioniste ostalo iza nas, to je razriješeno 21. maja 2006. Danas se dijeli na one koji vide budućnost države u Evropi i one koji je vide na vanevropskom kolosjeku”
        U tom pravcu sve ide, mislim da ih i ambasade guraju, a i ova iznenadna “ bilateralna “ 🙂 posjeta Krivokapića Londonu tome služi. Održaće se se medijski privid diskontinuiteta vlasti, demokratske trazicije, a poltički će se eliminisati, izolovati DF, time bi interes demokrata, ure DrPSa ali i stranog faktora bio objedinjen i zadovoljen,

        Otprilke, vlada ima da liči na neki brod na pučini, koji pluta bez motora i jedara, prepušten morskim strujama sa kapetanom koji je zalutao na brod.

        1. Onako usput komentariše

          Englezi im ne mogu pomoci za EU.Pa sami su utekli odatle 😉 Inace su poznati po davanju finansijske pomoci , kao sto su nudili Kraljevini Srbiji da okrenu ledja rusima , nudeci 200 komada kokosi kao finansijsku podrsku 😀

          DPS-u nikako ne ide u korist da podrze Demokrate , jer kod njih im bjeze preletaci.Demokratama nije interes da sa DPS-om ista rade skupa jer onda gube izvorne birace…

          Generalno , ako se to desi , u sta uopste ne vjerujem , onda DF i ostali u koaliciji gube mjesta po dubini , a jedino ih to moze natjerati da izadju na ulice 😉 Bice vesela jesen u svakom slucaju!

      2. alf komentariše

        Pa slusaj Becic je isao na izbore u H .Novom sa „referendum i tacka“a onda kad je prevario narod rekao kaki ce on objasniti zasto NATO.Sto sad ne bi onima koji ga podrzavaju objasnjavao zasto je DPS dobar.Od njega nista ne cudi u njemu i onako nema nista ljudski ko ni u Krivokapicu.

  3. Bijeli komentariše

    Najbolje Branko Radulovic

  4. Vladimir. V komentariše

    Ljaljo je Zetska Severina 😀

  5. Ilija komentariše

    To je sad Alija nije Aleksa. Tako to biva kad se ne skriva. Pokvarenost se ne isplati a izdaja samo jakima, a ti si jado.

  6. Bom.meokelj komentariše

    Ne gospodine Bečić, rekonstrukcija vlade nije opcija, novi izbori su pravo rješenje za sve pa i za vašu partiju da provjeri snagu ili da uveća broj poslanika. Pošto ste se zadužili za 750 miliona ima tu novca za jedne izbore.

  7. Vasoje komentariše

    Kod ovog Becica je jedino živo koplje i njegova vezanost za životnog partnera Bogdanovica.

  8. El Comadante komentariše

    Reče peder zarad svoje guzice

  9. alf komentariše

    Derpe bio derpe ostao. Zna ovaj da se broj derpea u Crnoj gori nije povecao za 6% tako da od porasti popularnosti Demokratama nema nista cak svi sa normalnom orjentacijom bjeze iz tog satanistickog drustva kozojeba.

  10. cedo komentariše

    ovaj svijet se izopacio pederi vode glavnu rijec u srbiju brnabicka kod nas ljaljo bruka crna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.