Lakušić: Udruženje Vasojevića apeluje na izgled lokalnih puteva koji su uništeni toliko da se njima ne može saobraćati!

0

Predsjednik upravnog odbora udruženja Vasojevića Zoran Lakušić poručuje da su lokalni putevi u potpunosti uništeni i da su oštećenja takva da se njima više nije moguće saobraćati.

Njegovo saopštenje prenosimo u cjelini:

Na samo par stotina metara od auto – puta, sela u ljevorečkom kraju imaju neprohodne lokalne puteve, o kojima decenijama gradska uprava u Podgorici ne vodi računa, kao da nijesu u njenoj nadležnosti. Slobodno se može reći da su lokalni putevi u potpunosti uništeni, oštećenja su takva da se njima više nije moguće saobraćati.

Mještani sela Širalija uzaludno decenijama apeluju i upućuju molbe gradskim vlastima, koje samo šminkaju centar grada, dok ljevorečka sela i putevi zarastaju u korov. Obraćali su se gradonačelniku Ivanu Vukoviću, sekretarki za saobraćaj Lazareli Kalezić i direktoru gradskog preduzeća “Putevi” Radenku Bulatoviću. Ukazivali su da decenijama čekaju da gradska uprava sanira put koji su sopstvenim sredstvima gradili. Lokalni put Slacko – Širalija izgleda kao iz srednjeg vijeka, jer njime mogu da prolaze samo terenska vozila.

Kada je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša 2010. godine pred lokalne izbore otvorio i zatvorio pogon za otkup i preradu ljekovitog bilja i šumskih plodova u Lijevoj Rijeci, obećao je mještanima da će sve lokalne puteve modernizovati i da će se uložiti značajna sredstva u lokalnu infrastrukturu. Nažalost, sve je ostalo na obećanjima i prevari.

Slično obećanje dao je direktor “Puteva” Radenko Bulatović, koji je javno na RTCG – Nacionalnom javnom servisu u emisiji Hronika Podgorice 12. decembra 2020. godine izjavio: “Ove godine skoro milion eura uložićemo u ruralno područje, a najveći dio sredstava će poći MZ Lijeva Rijeka. Prošle godine nijesmo uspjeli da saniramo te putne pravce, a ove godine čim dozvole vremenski uslovi naše ekipe idu u Mjesnu zajednicu Lijeva Rijeka da saniramo preko deset kilometara saobraćajnica.”

Takođe, i od ovog obećanja ništa nije ostvareno, iako su mjesecima povoljne vremenske prilike na ovom području, ni jedan metar lokalnih puteva nije saniran. Što predstavlja sramotu i zastiđe gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem.

Vidjeći da od obećanja i sanacije puta nema ništa, mještani sela Širalija ovih dana su se samoorganizovali i krenuli da saniraju kako – tako svoj put, kako bi mogli doći do svojih kuća. Podsjećam da su još početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, sopstvenim sredstvima, izvršili proboj ovog puta i da su nakon toga uložili dosta i truda i rada da održavaju njegovu prohodnost.

Nezamislivo je i lišeno zdravog razuma da su zbog nebrige gradske uprave na čelu sa Ivanom Vukovićem u 21. vijeku mještani sela Širalija lišeni normalne saobraćajne komunikacije sa regionalnim putem Bioče – Lijeva Rijeka. Svakodnevno slušamo hvalospjeve gradonačelnika Vukovića o navodnom razvoju grada kako gradska uprava vodi računa o ravnomjernom razvoju grada. To su smiješne izjave kad se zna da brojna domaćinstva u selu Širalija, i to nadomak auto-puta, ne mogu lokalnim putem doći do svojih kuća.

Pozivamo novinare da dođu i da se uvjere u istinitost naših navoda, jer je više nego očigledno da se godinama vrši klasična diskriminacija ljevorečkih sela i to po svim osnovama. Mještani iz sela Širalije su uvjereni da gradska uprava na čelu sa Ivanom Vukovićem namjerno i smišljeno marginalizuje njihove potrebe.

Krajnje je neprimjereno i protivustavno da se mještanima Širalije uskraćuje pravo na elementarne uslove za život. Očigledno je da Ivan Vuković smatra da mještani ovog sela nemaju pravo na život, pa samim tim ni na dobar lokalni put. Zbog ovakvog neljudskog odnosa narod odlazi iz ovog kraja i ljevorečka sela ostaju pusta. Imajući u vidu izjavu direktora ,,Puteva” Radenka Bulatovića, dodatno se potvrđuje da je gradska uprava svjesno odlučila da potpuno marginalizuje selo Širaliju i ostala ljevorečka sela. Zato se opravdano pitaju građani Širalije, gdje je utrošen novac od milion evra koji je obećan Mjesnoj zajednici Lijeva Rijeka za sanaciju lokalnih puteva i zbog čega se nadležne gradske institucije prema problemima lokalnog stanovništva odnose na ovakav način.

Da bi podsjetili predstavnike gradske uprave na čelu sa Ivanom Vukovićem, pošto su zaboravili da Lijeva Rijeka postoji i da u njoj još uvijek živi znatan broj stanovnika, preduzećemo radikalne mjere i podnijećemo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Ivana Vukovića, zbog zloupotrebe položaja i sredstava u iznosu od milion evra, koje su po izjavi gospodina Bulatovića bile namijenjene za sanaciju lokalnih puteva na području Mjesne zajednice Lijeva Rijeka.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.