Dragici Gašić – jedinoj srpskoj povratnici u Đakovici zaplijenili vrata: Traže dokaz o plaćenom porezu

1

Nakon višednevnog otvorenog maltretiranja i direktnih pretnji upućenih Dragici Gašić, jedinoj srpskoj povratnici u Đakovici, ona se sada suočava sa novom vrstom pritisaka i problema.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da, iako su odmah obezbedili nova blindirana vrata za njen stan i majstora koji treba da izvrši zamenu, lokalna policija danas prvo nije dozvolila da se dotrajala i ulupana ulazna vrata na Dragičinom stanu zamene, nego su joj tražili dozvolu opštine za montažu.

„Nakon što je Dragica popunila zahtev u opštini, lokalni inspektori rada potom su došli i zaplenili Dragičina nova vrata“ – kazao je Petković.

Ovu informaciju medijima je potvrdio i Milenko Jovanović, predsednik Privremenog organa Opštine Đakovica u sistemu države Srbije.

„Oduzeli su vrata koja smo doneli kako bismo zamenili oštećena na Dragičinom stanu, samo sa jednim ciljem – da na najgrublji i najprimitivniji način pošalju poruku da je Đakovica zabranjen grad za Srbe. Dragica ne odustaje, a njenom odlučnošću ohrabreno je još dosta drugih Srba koji su raseljeni u centralnoj Srbiji i Crnoj Gori da krenu njenim stopama. Želimo suživot i elementarne uslove za život dostojan čoveka za Dragicu i sve druge Srbe koji se budu vraćali“ – poručio je Jovanović.

Direktor Kancelarije za KiM je kazao da sada albanske vlasti u Đakovici traže da se pre montaže vrata, opštini dostave dokazi o nekakvom atestu kao i dokazi proizvođa o uplaćenim porezima, uz brojna druga dokumenta.

„Ovo je nezapamćeni skandal i direktna tortura, kao i nova, najotvorenija vrsta pritiska da se Dragica otera sa svog kućnog praga, jer je svima i u Prištini i u Đakovici dobro poznato da je Dragičina namera bila da zameni stara vrata kako bi se osećala sigurnije i kako bi koliko toliko na miru mogla da prespava u svom stanu.

O kakvom mi povratku i suživotu možemo uopšte i da razgovaramo, kada Priština ne dozvoljava ni bazične uslove za život našim povratnicima i obračunava se s vratima?

Mi ćemo svim raspoloživim kanalima nastaviti da insistiramo da prekinu pritisci i napadi na nju i da joj se garantuje bezbednost i normalan život, a prvi korak u tome svakako je da joj stvorimo pristojne uslove za život u stanu u koji se vratila posle 22 godine i od toga nećemo odustati“ – zaključio je Petković.

Neračunajući monahinje u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice, Dragica je jedini srpski stanovnik grada pod Čabratom. Ovdje se vratila iz Smederevske Palanke, nakon što je njen stan oslobođen posle 22 godine od uzurpatora – lokalnog Albanca.

1 Comment
  1. Горан К. Нови Сад komentariše

    Zašto ovih vesti nema na RTS-u i ostalim medijima u Srbiji. Jel ovo primer na koje kompromise treba da pristanemo.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.