Za neodržavanje liftova upravniku prijeti kazna do 10.000 evra

0

Novim Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o održavanju stambenih zgrada, koji je nedavno utvrdila Vlada, predviđeno je da se za kršenje odredaba ovog zakonoskog akta upravnik ili privremeni upravnik mogu kazniti novčanom kaznom od 500 do 10.000 evra.
Ova novčana kazna prijeti upravniku odnosno privremenom upravniku ukoliko ne obezbijedi izvođenje redovnog servisa i kontrolu bezbjednosti liftova, ne obezbijedi obavljanje hitnih radova, bez odlaganja. Iste kazne predviđene su i za pravno lice, ukoliko ne obezbijedi izvođenje redovnog servisa i kontrolu liftova.
Takođe, upravnik može biti novčano kažnjen ukoliko ne pokrene postupak izvršenja ako etažni vlasnik ne plaća mjesečno održavanje u zgradi duže od tri mjeseca.
Između ostalog novčanom kaznom do najviše 10.000 eura upravnik ili privremeni upravnik može biti kažnjen i ako ne vodi evidenciju o korišćenju sredstava za održavanje stambene zgrade i urbanističke parcele, ne podnese izvještaj o korišćenju sredstava za održavanje stambene zgrade skupštini u roku od 30 dana od dana završetka radova redovnog održavanja stambene zgrade koji su većeg obima, nužnih i hitnih radova na stambenoj zgradi, kao i godišnji izvještaj, te u roku od sedam dana od dana prestanka mandata ne podnese izvještaj o sredstvima na zajedničkom računu i ne preda pečat stambene zgrade i dokumentaciju vezanu za poslove održavanja stambene zgrade.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.