Postavljanje 5G mreže na području Bijelog Polja i Berana rađeno mimo znanja građana

1

Na danas održanoj, vanrednoj konferenciji za novinare, predstavnici NVO „Bjelopoljski demokratski centar”, u saradnji sa NVO Mrežom nevladinih organizacija Sjevera, u pres centru hotela „Bijela rada” negodovali su povodom puštanja u rad probne 5G mreže u Bijelom Polju od strane Telekoma. Cilj im je zaštita zdravlja građana i životne sredine, kao i primjena zakonske regulative koja propisuje načine i mehanizme uvođenja 5G mreže, te važnost pravovremenog i istinitog informisanja građana Bijelog Polja i Berana o ovoj mreži i njihovom uticaju na životnu sredinu, poruke su sa konferencije.

– Ovom prilikom dajemo otpor na bahato, nezakonito i arogantno ponašanje Crnogorskog telekoma povodom postavljanja 5G mreže. Skrećemo pažnju da ne može niko na ovaj način da se ponaša. Imamo samo šturo saopštenje da je Telekom postavio probnu 5G mrežu. Sve su radili iza kulisa – kazao je izvršni direktor BDC Zdravko Janjušević.

Kaže da su prioritet zdravlje i sigurnost građana i da su oni bili potpuno izopšteni iz procedure. Agencija za zaštitu životne sredine dala je privremenu dozvolu, a elaborat uradio Elketrotehnički fakultet, kazao je Janjušević.

– Ono što je važno jeste da taj elaborat nije doživio javnu raspravu i bio je daleko od očiju javnosti. Građani, nijesu informisani o elaboratu. Da li donosi štetu i rizike. Takođe, Telekom je trebalo da dobije saglasnost od Opštine Bijelo Polje, odnosno resornog Sekretarijata za održivi razvoj, za postavljanje baznih stanica i antena. Za ovu mrežu, kako nam je iz Opštine saopšteno, nijesu dali nikakvu saglasnost. Od Agencije za elektronsku i poštansku djelatnost smo tražili pomoć i brzo ćemo tim povodom organizovati okrugli sto.

Nevjerovatan potez

Ekološki aktivista i predsjednik NVO sa sjevera Milorad Mitrović naglasio je da je probno testiranje 5G mreže urađeno mimo javnih rasprava i znanja građana i opštinskih vlasti.

To je nevjerovatan i neprihvatljiv potez. I to bez ozbiljnijih istraživanja o uticaju na zdravlje stanovništva, na životnu sredinu i biljni svijet, bez konsultacija s laičkom i stručnom javnošću i predstavnicima lokalne uprave.

Mitrović dodaje da je zračenje sa baznih stanica opasno po život i da se provajderi komotno ponašaju kad je ovaj segment u pitanju.

– Bazne stanice i antene niču kao pečurke nakon kiše. I ima ih na obližnjim brdima, sad i stambenim zgradama, pa čak i na krovovima škola. To je nedopustivo – kazao je Mitrović, dodajući da se na najgrublji način ignoriše mišljenje građana.

Postavljamo pitanja koja se tiču zdravlja građana, u kojoj mjeri šteti ova mreža zdravlju, zašto nije urađena procjena na elektromagnetno zračenje i njegov uticaj na zdravlje – ističe Janjušević.

Mreža je postavljena u samom centru grada, jer je u ravni stambenih zgrada, a prilikom testiranja i postavljanja koristila se redukcija od 26 gigaherca, koja treba da se koristi tek naredne godine. Ovo je alarm za građane, kazao je Jaušnjević, dodajući da je jasno da Telekom želi novac, da zadrži monopol u ovoj obalsti, i zato postavljaju pitanje šta će se desiti ako bude još provajdera koji žele da postave bazne stanice.

– Bićemo okruženi elektromagnetnim poljem, sa visokim nivoom zračenja i radijacije. Životi građana će biti ugroženi. Naša poruka je da želimo da budemo uključeni u sve procese, da se zna gdje je elaborat na uticaj na zdravlje građana, jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za ovaj posao itd. Mi nijesmo protiv savremenih inovacija, ali ovo je prva država u Evropi da se ovaj posao radi bez suda javnosti – kazao je Janjušević, dodajući da je po zvaničnim podacima Bijelo Polje bio najzagađeniji grad u Crnoj Gori.

Pozvali su državu da se pozabavi ovim problemom, koji, kako je kazano, ugrožava zdravlje ljudi i uništava životnu sredinu. I da neće dozvoliti da Bjelopoljci budu lakmus papir za probnu 5G mrežu.

Izvor: „DAN“

1 Comment
  1. Pantelija komentariše

    Vlada se češlja, a narod umire… Kakva zračenja, kakve bolesti… Bitno je da je Crna Gora u NATO-u i zemlja Zapadnog Balkana koja je najdalje odmakla u Evroatlantskim integracijama…. Kakvi izbori i kakve promjene, budalaštine, mi smo kolonija, zemlja naseljena budaletinama…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.