Rijeka Jordan polako nestaje

0

Rijeka Jordan, koja teče Bliskim Istokom u dužini od 251 kilometara, čini prirodnu granicu Izraela tj. Palestine s Jordanom. Uliva se u Galilejsko more, pa potom teče ka jugu, gdje se konačno uliva u Mrtvo more.

Reka Jordan je od posebnog značaja za jevreje, hrišćane i narod islamske veroispovesti, jer se u Bibliji spominje kao rijeka koju su Jevreji prešli kako bi ušli u Obećanu zemlju, ali i kao rijeka u kojoj je Jovan Krstitelj krstio Isusa. Okarakterisana je i kao mjesto čuda, a brojni hodočasnici, donedavno, su putovali na istok kako bi se i sami krstili u njoj.

Današnji izgled rijeke Jordan samo je sjena onoga što je nekad bilo. Procjenjuje se da je tok rijeke, barem 60 odsto, siromašniji nego što je bio do 20. vijeka. Nekad bogata vodom, danas, pak, je na pojedinim mjestima vidimo tek u tragovima – široku malo više od desetak metara, s novom „najvećom“ dubinom od, skromnih, pet metara. U nekim djelovima je možete čak i preskočiti.

Godine 1964. Izrael je počeo izgradnju brane, kojom će vodu iz Galilejskog jezera preusmjeravati u državni rezervoar vode.

Više od polovine vode se sada koristi za stanovništvo, čiji broj raste, a suočeni s optužbama za nepotrebno gomilanje zaliha i potrošnju vode, vlasti prebacuju lopticu na globalno zagrijevanje i rastući broj izbeglica.

Zbog izraelske kontrole nad djelovima Zapadne Obale, Palestinci su uskraćeni za izvore vode na vlastitoj teritoriji. Voda, koja stiže u određenim vremenskim intervalima, čuva se i u bačvama i pažljivo se raspoređuje.

Shodno ovome, proces isušivanja, ali i zagađenja rijeke, ubrzao se u poslednjem vijeku, pa, u tom kontekstu, naučnici upozoravaju i na proces isušivanja Mrtvog mora.

Mrtvo more je već izgubilo trećinu svoje površine, a nivo vode opada svake godine. Razlog ovome se djelimično pronalazi u isparavanju vode iz Mrtvog mora, međutim, najveći problem ostaje u smanjenoj zapremini vode iz rijeke Jordan, ali i iskorištavanju mora od strane hotelskih kompleksa, koji zagađuju područje.

Naučnici upozoravaju da će rijeka Jordan, ukoliko se ne preduzmu određene mjere, potpuno presušiti. Stručnjaci ne traže od političara da prestanu sa upotrebom vode, već predlažu pronalaženje zdravijeg balansa. Takođe, oni upozoravaju kako bi trebalo spriječiti hodočasnike da se u njoj krste , jer je zagađena, pa može izazvati zdravstvene probleme.

(B92)

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.