Ko je Đanluka Vaki i zašto se baš u Srbiji vakcinisao?

0

Nakon što je doneo odluku da se vakciniše u Beogradu, centar pažnje domaćih medija je bio usmjeren na Đanluku Vakija 53-godišnjeg italijanskog milionera.

Đanluka Vaki je italijanski preduzetnik, akcionar je kompanije IMA – „Industria Macchine Automatiche S.p.A“., „Interactive Group“, „FIN Vacchi Finanziaria Italian“ i vlasnik „First Investments SpA“, svih kompanija koje se kotiraju na „Borsa Italiana“, piše B92.

Vaki je rođen 5. avgusta 1967. godine u Bolonji i diplomirao je ekonomiju na Univerzitetu „Alma Mater Studiorum“. Član je upravnog odbora“IMA – Industria Macchine Automatiche S.p.A.“, multinacionalne italijanske kompanije sa sjedištem u Bolonji, koju su 1961. godine osnovali Andrea Romagnoli i Renato Taino. Porodica Vaki je 1963. godine kupila većinu akcija IMA.

2006. godine Vaki je napravio marku satova „ToyWatch“, koju je takođe nosila i Mišel Obama.

Vaki je Calistu Tanzi, umešanom u aferu sa novcem nazvanu „Parmalata“, 2007. prodao turističku kompaniju „Last Minute Tour“ čiji je bio predsjednik. Za taj slučaj kažu da je jedan od najvećih kada se radi o pranju novca, hapšenja su uslijedila kada su istražitelji u Parmi stavili iznos gotovine preusmjeren iz Parmalata na oko 900 miliona evra (607 miliona funti), uključujući 400 miliona evra u imovinu za putovanja i turizam.

Ipak, 2011. godine, kao rezultat procesa koji je doveo do osude Calista Tanzijaza slučaj „Parmatour“, Vaki je osuđen zbog saučesništva u bankrotu na smetnje, prodavši „Last Minute Tour“ kompaniji pod kontrolom Tanzija za 50 milijardi lira, na kaznu od tri godine i šest mjeseci zatvora.

Te godine je sa italijanskom Nezavisnom grupom „Lapo Elkann“, u projektu kobrendiranja, predstavio je posebno izdanje od 1007 primeraka satova „ToyWatch“ na prodaju u crnoj somotovoj kutiji sa sunčanim naočarima „Italian Independent“ iz serije“I-Wear“, tzv. „Unikue Edition“, a godinu dana kasnije i „Second Unikue Edition“.

Međutim, prvostepena osuda po žalbi otkazana je zbog tehničkih nedostataka, a Apelacioni sud u Bolonji naložio je prenos spisa Sudu u Parmi radi ponavljanja postupka.U 2013. godini, sa prometom od 20 miliona evra, uz porast od 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu,“ToyWatch“ se prodaje „Hirsch grupi“.

Umjesto kao preduzetnik, Vaki je poznat po tračevima o svojim prijateljstvima i aferama sa televizijskim, fudbalskim i bioskopskim zvijezdama, pa su ga onda mediji nazvali italijanskim plejbojem, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na preko 450 miliona dolara.

U poslednjih nekoliko godina, među vezama su mu Aida Jespika TV lice, modelom Belen Rodrigez, pjevačicom Dženifer Lopez, manekenkom Ninom Seničar, voditeljkom Melisom Sata i Đorđom Gabrijel modelom i reduzetnicom sa kojom je imao veoma dugu vezu, piše B92.

Rekao je da je odlučio da se vakciniše u Srbiji samo zato što je najbliža i da se u njoj osjeća kao kod kuće. Vakcinisao se Fajzer vakcinom, ali smatra da su sve vakcine podjednako dobre.

„Ja se odavno osjećam kao da sam kod kuće jer sam prije dvije godine bio u Srbiji kao DJ, ne mogu da dočekam da se opet ovdje vratim i proslavim ljepotu i srdačnost ovog grada, danas se vraćam u Bolonju jer imam važne poslovne sastanke, ali mi se ovde jako dopada“, rekao je Đanluka danas u izjavi za medije, prenosi B92.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.