Stefanović: Srbija neće biti sabirni centar za migrante

0

-Srbija neće biti tampon zona za migrante, a to nije bio ni predmet nedavnog razgovora lidera Evropske unije“ izjavio je danas potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a povodom nekih tumačenja tog sastanka.
Neke od država članica jesu imale ideju da se centri za procesuiranje migranata izmeste van njihovih teritorija i da se proflisanje radi u zemljama severne Afrike, ali nije postignut dogovor po ovom pitanju.
– Fokus Samita bio je na postizanju rješenja oko ravnomjernog preuzimanja odgovornosti svih država članica, kada su pitanju migranti koji se iskrcavaju na teritorije Grčke i Italije, gdje je opet primjetno da postoji jaz između zemalja Centralne Evrope koje odbijaju da budu deo predloženog evropskog rješenja i država Zapadne Evrope koje insistiraju na principu solidarnosti – dodao je.
Kako je rekao iskustvo Srbije u koordinaciji mješovitih mgracionih tokova prethodnih godina čini je pouzdanim i stabilnim partnerom Evropske unije, a tome u prilog govori i činjenica da između Srbije i EU postoji konstantan dijalog u oblasti migracione politike što na minimum svodi mogućnost donošenja jednostranih odluka u ovoj oblasti i sa jedne i sa druge strane.
– Navode o Srbiji kao tampon zoni imali smo i tokom prethodnih godina kada je kroz Srbiju prošlo oko million migranata. Naša zemlja ni tada nije postala sabirni centar za migrante, niti će to biti u budućnosti – poručio je Stefanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.