Građani Makedonije na ulici, vlada usvojila sporazum

0

Ispred makedonskog parlamenta opet protest protiv sporazuma o novom imenu te bivše jugoslovenske republike. Vlada je objavila sporazum, a čekaju se potpisi.
Učesnici protesta su zahtijevali da se obustave sve aktivnosti vezane za promjenu ustavnog naziva Makedonije, ističući da je sporazuma o imenu štetan po zemlju, javila je agencija MIA.
“Svaki građanin bi trebalo da se priključi protestima i odbaci sporazum. Ovo su kritični trenuci za zemlju, ustanimo protiv neodgovornih političara”, rekao je jedan od učesnika protesta.
Neki od demonstranata su pjevali patriotske pjesme i uzvikivali ime predsjednika Đorđa Ivanova, koji je odbio da potpise sporazum koji su postigli premijeri Makedonije i Grčke a po kom bi Makedonija trebalo da se zove Republika Sjeverna Makedonija.
Nešto prije tog protesta, drugog po redu, makedonska vlada je jednoglasno usvojila izvještaj o rješenju spora dugog 27 godina, nakon čega je donijeta odluka da sporazum objavi na sajtu makedonske vlade. “Sporazum nosi naziv ‘Konačni sporazum o rješenju nesuglasica kao što je opisano u Rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN 817 (1993.) i 845 (1993.) i o uspostavljanju strateškog partnerstva između strana’”, rekao je portparol vlade, Mile Bošnjakovski.
Sam datum sastanka premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, na kojem bi sporazum trebalo da bude i potpisan, još nije određen. Makedonski mediji navode da će nove informacije o tome sulijediti danas ili sjutra.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.