„Plantaže“: Finansijski problemi počeli kad je Valerija Saveljić postala direktor, primala je platu 6.800 evra

0

Po ko zna koji put, Valerija Saveljić pokušava da objasni crnogorskoj javnosti zašto se Plantaže nalaze u finansijskim problemima. Međutim uporno izbjegava da objasni uzroke, a ne posledice zbog čega su Plantaže ušle u finansijske probleme, da objasni kada kreću problemi u Plantažama i ko je, po svojoj funkciji u menadžmentu, najviše trebao da vodi raćuna o stabilnosti finansijskog poslovanja, saopšteno je iz ove kompanije.

„Saveljić ima veliku želju da zaboravi period od 2008. do 2015. godine kada je bila najodgovornija za finansijsko poslovanje Plantaža, a to je period kada se plate u Plantažama značajno povećavaju, rastu značajno zaduženja ka bankama, raste drastično vrijednost zaliha a troškovi se povećavaju, naglo rastu obaveze ka dobavljačima, raste poreski dug, Plantaže ulaze u ozbiljne finansijske probleme a Valerija Saveljić prima i prihvata svoju ličnu platu koja je išla u pojedinim mjesecima blizu osam hiljada eura“, dodaju oni.

Kako navode, ovom prilikom podsjećaju javnost šta se u tom periodu kada je finansijski direktor bila Saveljić dešavalo u kompaniji Plantaze i od kada Plantaže počinju da ulaze u ozbiljnije finansijske probleme.

„Valerija Saveljić je na funkciju finansijskog direktora došla u aprilu 2008. godine kada je firma bila veoma uspješna i finansijski stabilna. Dolaskom na tu funkciju na računu Plantaža je zatekla oko četiri miliona eura. Za samo par mjeseci, odnosno na kraju godine, na računu Plantaža je ostalo svega 367.164 evra, a ubrzo, na kraju 2013. godine iznos na računu je bio svega 5.176 evra“, navode oni.

Više puta je, kako ističu iz ove kompanije, u javnost, iznosila kritike na račun politike neprimjereno visokih plata u Plantažama, zaboravljajući da je upravo od njenog dolaska na mjesto finansijskog direktora počela da se sprovodi takva politika i da je za to bila ponajviše odgovorna.

„Saveljić je svoja primanja skrivala, odnosno iznosila grubu neistinu ka širokom crnogorskom auditorijumu, o visini svoje plate, gdje je isticala da joj je prosjecna plata bila tri do četiri hiljade eura u 2010. godine  a u stvari je bila 6.800 evra! Za vrijeme svog mandata na mjestu finansijskog direktora Valerija Saveljić je primila po raznim osnovama 600.434 evra ili prosječno mjesečno 6.823 evra“, ističu oni.

Logično je, kako dodaju, da je Saveljić upravo bila najodgovornija sa te pozicije da procijeni da li su takve veličine plata u kompaniji moguće, a da firma zadrži stabilno finansijsko poslovanje, a ne da ona upućuje kritike na račun visokih plata, koje je ona odobravala.

„Svakako posle samo par godina Plantaže ulaze u ozbiljne finansijske probleme i do današnjeg dana nisu vratile finansijsku stabilnost. Za vrijeme svog mandata Saveljić nije upućivala kritike na račun politike visokih plata! Pošto je više puta, posle gubljenja pozicije fiansijskog direktora, kritikovala prezaduženost Plantaža ka bankama, samo bi podsjetili da su Plantaže 2008. godine kada je Saveljić preuzela funkciju finansijskog direktora, bile zadužene kod banaka 2,1 miliona evra da bi na kraju njenog mandata bile zadužene 12,5 miliona evra, odnosno preko deset miliona eura više nego sto je bila zaduženost prije njenog dolaska“, dodaju oni.

Samo u periodu od tri godine 2009-2012. Plantaže su od banaka uzele preko 25 miliona evra. Za to vrijeme, kako napominju,  Saveljić se nije protivila tolikom zaduživanju kod banaka!

“ Takođe, za vrijeme njenog mandata dug preme dobavljačima enormno raste. U momentu kada je preuzela funkciju 2008. godine dug prema dobavljačima ove kompanije je bio 1.9 miliona evra, da bi se isti za samo godinu dana od momenta njenog preuzimanja pozicije finansijskog direktora povećao za duplo, odnosno došao na 4.2 miliona evra. U 2011 je na kraju godine stizao čak na 6.6 miliona da bi na kraju 2014. završio na blizu pet miliona evra. Firma ulazi u ozbiljne probleme kada je likvidnost u pitanju. U tom periodu Saveljić nije upućivala kritike na račun ovolikih dugovanja Kompanije“, napominju oni.

Kako naglašavaju, ozbiljni finansijski problemi, za vrijeme mandata Valerije Saveljić, možda su bili motiv učlanjenja 2015. godine u Demokratsku partiju socijalista (DPS).

„Iako je dugi niz godina posle toga skrivala pripadnost ovoj partiji. Eventualna strah od gubljenja funkcije zbog veoma loših rezultata i dovođenja firme u otežanu finansijsku poziciju, ili zbog pokušaja da preko partije dođe do pozicije Izvršnog direktora, su mogući motivi njenog tadašnjeg učlanjivanja u vladajuću partiju. Kasnije, pripadnost drugoj partiji (URA), je takodje vjerovatno bio neki motiv za njeno bolje pozicioniranje u budućnosti, ali svakako ono što možemo bez sumnje zaključiti je to – da je profesionalna uspješnost Valerije Saveljić kao finansijskog direktora u kompaniji Plantaže bila na najnižem nivou“, naglašavaju iz ovwe kompanije.

Kako ističu, na osnovu svega iznesenog se može zaključiti da su Plantaže počele da budu u finansijskim problemima u periodu kada je Saveljić zauzimala najodgovorniju poziciju za stabilnost finansijskog poslovanja u menadžmentu firme (2008-2015).

„Svakako za Plantaže, osoba poput Valerije Saveljić, koja je bila veoma neuspješna u svom radu, i koja je niz neistina iznijela u javnost a sve sa ciljem da nanese štetu firmi u kojoj je dugo radila i od koje je dobila afirmaciju, status, kao i značajna novčana sredstva, je samo stvar ružne prošlosti kao i velika opomena za sve buduće menadžere, kao i za vlasnike koji ovo ne bi smjeli dozvoliti ako žele da zaštite najveći brend Crne Gore i vodeću poljoprivrednu kompaniju, u inače veoma teškim i kriznim vremenima po privredu Crne Gore“, zaključuju iz Plantaža.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.