Američki mediji: Bajden došao u posjed razgovora Putina i Trampa

0

Bivši američki predsjednik Donald Tramp tokom svog mandata nije otkrivao sve detalje razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali novi predsjednik Džo Bajden bi mogao imati uvid u njih, piše američki list „Politiko“.

Prema navodima lista, radi se o najmanje deset razgovora koje su Tramp i Putin vodili u protekle četiri godine.

„Razumijevanje onoga o čemu su međusobno razgovarali može pomoći da se rasvijetli da li je Tramp nekada otkrio osjetljive informacije ili sklapao nekakve sporazume sa ruskim liderom, koji bi mogli iznenaditi novu američku administraciju“, piše „Politiko“.

Sada, kada je na čelu Bijele kuće Bajden, „on sam sve može vidjeti“, ističe se u članku.

Prema riječima bivšeg člana Trampove administracije, Bajdenu i njegovom timu „ne treba njihova dozvola da bi vidjeli te snimke razgovora“.

Kako se navodi, jedan od bivših članova Savjeta za nacionalnu bezbjednost SAD, koji je trenutno blizak Bajdenovom timu, rekao je da je „prioritet nacionalne bezbjednosti da se sazna šta je Tramp govorio Putinu“.

„Politiko“ navodi da je Tramp tokom svog predsjedavanja bio posebno oprezan tokom razgovora sa stranim liderima, kako bi izbjegao „curenje informacija“.

Nakon telefonskih razgovora sa Putinom „vijesti o sadržini razgovora često je prvo objavljivao Kremlj ili Tramp na Tviteru“, konstatuje se u članku.

„Iako se telefonski razgovori nisu snimali, Trampovi pomoćnici obično su slušali razgovore i pravili bilješke“, piše „Politiko“.

Međutim, bivši Trampov savjetnik je izjavio da je Tramp „rijetko govorio ruskom lideru nešto što ranije nije javno izjavio“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.