„Izmjena tužilačkih zakona je politički projekat, vlast poručuje da ih ne zanimaju integracije“

9

Usvajanje predloženih zakonskih rješenja o tužilaštvu vodilo bi faktičkoj, ako ne i zvaničnoj, aktivaciji klauzule balansa, odnosno zaustavljanju procesa evropskih integracija, ocijenio je predsjednik Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović.

On je, komentarišući inicijativu parlamentarne većine za izmjenu tužilačkih zakona, agenciji MINA kazao da je to politički projekat rušenja nezavisnosti samog tužilaštva, odnosno uvođenja pune političke kontrole nad njim.

„Postojalo je jako puno lošeg u dosadašnjem radu tužilastva, uključujući i politički uticaj, neprofesionalan odnos, posebno onih na nižim nivoima. Postoji mnogo naslijeđenih problema”, naveo je Vujović.

On je rekao da je puno toga što treba da se ispravi, ali to, kako je naveo, nije način.

“Predložene promjene institucionalizuju političku kontrolu nad Vrhovnim državnim tužilaštvom, odnosno vraćaju Crnu Goru dvije decenije unazad”, kazao je Vujović.

On je rekao da je usvajanje tih zakona, bez ikakvog dogovora i saglasja sa partnerima iz Evropske unije (EU), rizičan potez koji može da ugrozi proces evropskih integracija, zbog nepoštovanja procedure i slanja pogrešne političke poruke da za zvaničnu Podgoricu odnosi Crne Gore sa EU nijesu prioritet.

Vujović smatra da predložene promjene potiru sve ono što je u reformi pravosuđa od 2013. godine postignuto u koordinaciji sa predstavnicima EU i Venecijanske komisije.

„Karakterom i načinom određivanja vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca se faktički anulira djelovanje ustavne odredbe da je za izbor Vrhovnog državnog tužioca potrebna skupštinska dvotrećinska većina, odnosno v.d. stanje se u ovoj instituciji uvodi kao redovno“ naveo je Vujović.

Predloženim izmjenama se, kako je rekao, uvodi puna kontrola nad tužilaštvom od strane izvršne vlasti.

„Nažalost, ne bih bio iznenađen da se predložene promjene usvoje. Ako se to desi, onda smo svi dobili jasnu poruku vladajuće većine da evropske integracije nijesu prioritet ove vlasti“, istakao je Vujović.

On je dodao da u tom slučaju „usvajanje ovih promjena nije ni slučajnost niti nesnalaženje, već jasna politička odluka, odnosno poruka“.

Vujović je dodao je poruka iz Evropske komisije bila veoma jasna.

„Poruka EU kao rijetko kada je bila jasna, snažna i pravovremena, kao i što bi i poruka vladajuće većine, ukoliko usvoji izmjene, bila i jasna i snažna – evropske integracije nas ne interesuju”, kazao je Vujović.

To bi, kako je naveo, značilo da vladajuća koalicija svjesno vodi Crnu Goru unazad, odnosno da se grubo narušavaju javno proklamovani nacionalni interesi Crne Gore, iako su neki od konstituenata vlasti “glasno ubjeđivali da tako nešto neće nikad dozvoliti“.

Vujović smatra da se ove zakonske promjene mogu shvatiti kao politički paket prije svega Ministarstva pravde i poslaničkih klubova.

„Bez obzira na to što će Vlada pokušati eventualno usvajanje ovih promjena da predstavi kao proizvod dogovora poslaničkih klubova, a ne same Vlade, potpuno je jasno da nema tu razlike, već naprotiv, da postoji saglasnost oko toga između Vlade i vladajuće koalicije“, kazao je Vujović.

On je dodao da ukoliko Vlada, odnosno ministar pravde, u ovom slučaju, nije saglasan sa onim što parlament usvoji, onda ministar pravde treba principijelno da podnese ostavku.

„Ministar pravde ukoliko nije saglasan treba da podnose ostavku, a ukoliko jeste da promjene javno podrži. Mada je potpuno jasno da postoji potpuna saglasnost između Vlade i parlamentrane većine“, zaključio je Vujović.

9 Comments
  1. LipaLipa komentariše

    … jos jedan iz „hora“ zabrinutih, … promjenama zakona, tuzilastvo i sudovi, … neka se obrate ambasadorima EU u CG, … da su promjene zakona, kreirane od apostola za pravdu je u pravu, … front nije od sramote mogao, … da brise ono sto je sa Milom, juce pisao, … tako je to sa ovim „horom“, … nikad nista, istinito, casno i posteno, … kao to, od casnih i postenih crogoraca, … fuj, fuj, ako i od vas mnogo je bre, … aj’ zdravo, …

  2. Elite komentariše

    Kaka si ti slina, Vujoviću, pi! 🤮

  3. Roro komentariše

    A milogorče debeljuškasti,kad ostaneš bez sponzora zijevaćeš po ulica,ništario.

  4. Bijeli komentariše

    Ovog agenta Masnog treba ignorisati

  5. Dragan komentariše

    Zlatko ti si baš slina jedna ljigava. Šta to sereš. Koje vraćanje 20 god. Pa nas je dps vratio u tursko vrijeme. Šta je SDT dosad uradio, čuvao mafiju i šefa. Sta sad treba da ta ološ bira tužioce.ovaj predlog je pravi i on vodi u eu. Dritane ne slušaj ljigavce nego hapsi ološ.

  6. Tajci komentariše

    Sta laprda ovaj izmecar dps-a. Ovoga treba zatvoriti dok ne prizna koliko je para dobio da agituje za bivsu vlast.

  7. Gojko komentariše

    Kako te nije sramota smradu jedan. Ko će da plati pali državni udar bez ludi narod, oće li za to odgovarati specijalni tužilac pitaš li se lišo jedna. I ovo ti je nezavisno tužilaštvo i sudstvo ološi jedna

  8. roberto komentariše

    Tvoj Komentar
    Neće ni jedna strana biti
    na dobitku,vi ćete
    ratovati jedan protiv
    drugog,bit ćete svi gubitnici
    Nato če vas sve
    izbombardirat.Dogodit če
    se još jedan genocid

  9. ja lično komentariše

    kakva je ovo splačina majko mila. nezavisni analitičar i njegovo praćenje izbora…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.