Ubistvo ministra vojnog: Dvije decenije od zločina, ubice pucale u velikog čovjeka!

1

Pri­je 20 go­di­na, ne­po­zna­ti ubi­ca is­pa­lio je smr­to­no­sne hi­ce u Pa­vla Bu­la­to­vi­ća, ta­da­šnjeg mi­ni­stra od­bra­ne SR Ju­go­sla­vi­je.

Is­tra­ga više i ne tap­ka u mje­stu, svi su izgledi da država više i ne traži na­lo­go­da­va­ce i iz­vr­ši­o­ce tog zlo­či­na.

U mo­men­tu puc­nja­ve, Bu­la­to­vić je sje­dio u re­sto­ra­nu „Rad“ sa pri­ja­te­lji­ma Vu­kom Ob­ra­do­vi­ćem i Mir­kom Kne­že­vi­ćem, ko­ji su lak­še ra­nje­ni.

Ubistvo Bulatovića, koji je bio žestok kritičar crnogorskog režima, dogodilo se osam mjeseci prije petooktobarskih izbora i svrgavanja s vlasti Slobodana Miloševića. Njegovo ubistvo, slažu se mnogi u ocjeni, bilo je uvertira u rasparčavanje zajedničke države Jugoslavije.

Mi­ni­star od­bra­ne SR Ju­go­sla­vi­je Pa­vle Bu­la­to­vić ubi­jen je 7. fe­bru­a­ra 2000. go­di­ne, u 18.55 ča­so­va, u re­sto­ra­nu FK „Rad” u Uli­ci ne­zna­nog ju­na­ka na Ba­nji­ci. Tom pri­li­kom lak­še su ra­nje­ni Vuk Ob­ra­do­vić, di­rek­tor Ju ga­rant ban­ke iz Be­o­gra­da i Mir­ko Kne­že­vić, uprav­nik re­sto­ra­na. Ne­po­zna­ti na­pa­dač pu­cao je iz auto­mat­skog oruž­ja kroz pro­zor re­sto­ra­na iz prav­ca obli­žnjeg fud­bal­skog igra­li­šta.

Bu­la­to­vić je po­go­đen u sr­ce i kom­plet­na eki­pa hi­rur­ga VMA uza­lud se bo­ri­la za nje­gov ži­vot.

Na Bu­la­to­vi­ća, Ob­ra­do­vi­ća i Kne­že­vi­ća pu­ca­no je iz auto­mat­skog oruž­ja, naj­vje­ro­vat­ni­je „ka­la­šnji­ko­va”. Ubi­ca je do­šao iz mra­ka, pre­ko glav­nog fud­bal­skog te­re­na. Pri­šao je zad­njoj stra­ni sa­le re­sto­ra­na na za­pad­noj tri­bi­ni sta­di­o­na, gdje je le­đi­ma okre­nut pro­zo­ri­ma sje­dio Bu­la­to­vić sa dru­štvom.

Pre­ma ri­je­či­ma oče­vi­da­ca, sa­mo je dru­gi ra­fal bio ne­što kra­ći od tri is­pa­lje­na ra­fa­la. Po­sli­je puc­nja­ve, ubi­ca je po­bje­gao istim pu­tem ko­jim je i do­šao. Po­bje­gao je pre­ko glav­nog te­re­na, pre­sko­čio ži­vu ogra­du sa is­toč­ne stra­ne sta­di­o­na i ne­stao ka Bu­le­va­ru JNA. Ka­ko se pret­po­sta­vlja, na­pa­da­ča su ta­mo če­ka­li po­ma­ga­či u auto­mo­bi­lu. Ubi­ca je po­bje­gao „for­dom” pla­ve bo­je, sa ukra­de­nim ta­bli­ca­ma BG 144-634, i tu mu se gu­bi sva­ki trag.

Pre­ma ri­je­či­ma oče­vi­da­ca, Bu­la­to­vić, Kne­že­vić i Ob­ra­do­vić na­šli su se u re­sto­ra­nu da bi pro­sla­vi­li 50 go­di­na po­sto­ja­nja „Ra­da”.

Še­šelj op­tu­žio De­li­ća, Crna Gora ćutala

Na­kon ubi­stva, u Skup­šti­ni SR Ju­go­sla­vi­je for­mi­ran je an­ket­ni od­bo­ra za ra­svje­tlja­va­nje tog ubi­stva, ko­ji je pred­vo­dio li­der ra­di­ka­la Vo­ji­slav Še­šelj. Go­di­nu na­kon ubi­stva, Še­šelj je sa­op­štio da je u Bu­la­to­vi­ća pu­cao Ivan De­lić iz Bu­dve. Taj Bu­dva­nin je de­man­to­vao op­tu­žbu, a nje­go­vi svje­do­ci su po­tvr­di­li da je De­lić 7. fe­bru­a­ra 2000. go­di­ne, ka­da je u Be­o­gra­du ubi­jen Bu­la­to­vić, navodno bio u Bu­dvi.

1 Comment
  1. Kontra revolucija komentariše

    Svi pravci vode ka Djukanovicu ?.
    Ko je imao najviše interesa da ubije zestokog kriticara crnogorskog rezima ?.
    Sve su to otvorena pitanja ?.
    Zapad ili rezim Crne Gore ?.
    Saznati necemo nikada !.
    Mozda samo kad ubica bude pri samrti i pokaze pokajanje !.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.