Ima li pravde u Crnoj Gori: Funkcionere i tajkune DPS-a pozovu, proćaskaju i puste ih kući!

11

Poslednjih mjesec dana smo svi svjedoci ekspresnih privođenja i hapšenja visokih funkcionera DPS-a ili njihovih saradnika, prijatelja i kumova.Sve bi to bilo lijepo da su ti isti ljudi zadržani u pritvoru ili sprovedeni u ZIKS gdje im je mjesto zbog milionskih pronevjera i pranja novca, partijskog zapošljavanja i mnogih drugih afera koje su potresale Crnu Goru decenijama. Javnost, a i građani navikli su se na hapšenja koja počnu ujutru, a završe se uveče kada se i osumnjičeni puštaju na slobodu.

Građani, tokom januara, nijesu vidjeli ništa sem uobičajenog tvitovanja vicepremijera Dritana Abazovića, ista priča ponavlja se i u februaru. Zanimljivo je da Abazović svako privođenje pompezno najavi na Tviteru, ali se ne oglašava kada kumovi i prijatelji nekadašnje vlasti ekspresno budu pušteni na slobodu.

Prije par dana je uhapšen pa pušten i kum Mila Đukanovića, biznismen  Dragan Brković (vlasnik kompanije „Vektra“), koji je na saslušanju negirao optužbe da je nezakonito trošio novac koji je njegova firma dobila od kredita Iz Abu Dabi fonda.

 


Pa su građani po ko zna koji put gledali reprizu, privedeni su nekadašnji direktor IRF-a Zoran Vukčević, bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović, ali i oni su nakon saslušanja pušteni. Oni su privedeni zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i nesavjesno radili prilikom raspodjele i trošenja novca od kredita iz Abu Dabi fond.

Sezonu naizgled uzaludnog „lova“ otvorio je direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević sa još saradnika koji su bili učesnici afere koja se ticala gradnje vile u zoni Morskog dobra. Kovačević je ubrzo pušten, pa potom opet priveden i određen mu je pritvor od 30 dana i sproveden je u spuški Istražni zatvor i to tek nakon što je Viši sud u Podgorici uvažio žalbu koju je Specijalno državno tužilaštvo uputilo na odluku istražnog sudije.

Kovačević se tereti da je stvorio kriminalnu organizaciju i zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju.

Hapšenje koje je uzburkalo javnost je bilo hapšenje kontroverznog nikšićkog biznismena Brana Mićunovića koji je poznat javnosti po brojnim aferama.  Mićunović je uhapšen zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja. Javnost se ponadala da je nova Vlada konačno počela da radi na tome da ovo bude neka nova Crna Gora.

Abazović je nakon što je „šef“ crnogorskog podzemlja uhapšen odmah tvitovao i napisao da svi moraju biti jednaki pred zakonom, pa i Mićunović. Ipak i ovo hapšenje je bilo kratkog daha pa je Mićunović i njegovo obezbjeđenje pušteno u kratkom roku. Nije im određen dalji pritvor i odbačena je svaka optužba protiv njega.

Lisice na ruke su stavljene i predsjedniku Opštine Ulcinj Ljoru Nrekiću zbog nezakonitog zapošljavanja, a u Osnovno državno tužilaštvo su sprovedeni i direktor Službe za zaštitu i spašavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije i bivši predsjednik Skupštine Opštine Ulcinj Milazim Mustafa.

Nrekić i saradnici su kao što je i uobičajeno pušteni da se brane sa slobode nakon saslušanja.

Izgleda, sve je isto kao i za vrijeme bivše vlasti, sumnjivi se hapse, pa puštaju, a Dritan i dalje tvituje. Do kad će građani gledati iznova i iznova isti scenario ostaje da se vidi. Ipak, možda se nešto i promijeni kada se 18. februara usvoje Zakoni o tužilaštvu.

 

 

11 Comments
  1. Serdar komentariše

    Tako je kad su napravili ekspertsku vladu. Samo DF ima kapaciteta da se obracuna sa korupcijom i kriminalom na najvisem nivou . Mozda neko pomisli da sam bot ali je to ocigledno.

    1. Ksilofon komentariše

      Pa da, ko ima taj kapacitet sem Medo ludak i Manda Vuciceva pudlica?

    2. Q komentariše

      Mene nervira sto DF podrzava ovu kvinslisku vladu.

  2. Ksilofon komentariše

    Nekorektan clanak, jer skrece paznju sa krivca – ne moze se voditi borba protiv korupcije dok Skupstina ne usvoji zakone kojima se mogu smijeniti i zamijeniti Katnic i Stankovic.

    Do tada dzabe kukate, a bezobrazno je vladu kriviti za nesto sa cim veze nema.

    1. Maxo komentariše

      Opet ti bivši potpredsjedniče i bivši Srbine.

  3. Tajci komentariše

    Tteba dati rok vladi i ucijeniti ih. U protivnom uskratiti podrsku. Inace i dalje ce se za pisanje na fb ici u zatvor a za kradju miliona na prijepodnevno caskanje.

    1. Ksilofon komentariše

      Najbolji recept da se DPS vrati na vlast. Izazvati nove izbore prije nego sto se ociste spiskovi, policija…

    2. LipaLipa komentariše

      … pravda spora no dostizna, … bez zakona u ovom „svetu“, … bilo kakva (ma“velika“ kao i macka) pravda nije moguca, … ne mislite valjda, hapsenje i uz zid, pravda, … oruk hapsenja koja se traze, … velika prevara, roda, … iskazale koalicije namjere i prije izbora, … zasto neko oce nesto preko noci,… pravo pitanje svima nama, … odgovor je prost, pred ocima, … boje gubitka i ono malo „vlasti“ koje misle da imaju, … izgubice sve sto u srvari zele, … za nase uslove solidne zarade, „slavu“ i jos po nesto, ,,, zato „brzina“, „posvecenost interesima naroda“ i ine gluposti, … zna rod sve, ako i od nedavno, … aj’ zdravo, ..

  4. Sale komentariše

    Abazivic grijesi mnogo grijesi. Ovim pokazuje elementarno neznanje u borbi protiv koruocije i kriminala. Svojim istupima nanosi stetu vladi ali i pobjednickoj koaliciji. Za davjetnika trebao je da uzme nekog iskusnog iz ove oblasti a ne beznavenog Adzica. Mnogo je macku govedja glava.

  5. Milica komentariše

    Sporo ide to oko pravde, ali nadamo se da ce doci!

  6. Lorena komentariše

    Pravda ce biti zadovoljena prije ili kasnije!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.