Medojević: Očekujemo osnivanje Alimentacionog fonda

0

Piše: Marina Medojević, diplomirani ekonomista i predsjednica Banke hrane

Evidencija o naplati alimentacije u Centrima za socijalni rad  i u podacima Monstata gotovo da i ne postoji.

Nemamo informacije:

-Koliko procentulno roditelja ne plaća alimentaciju?

-Koliko njih je plaća povremeno?

– Koliko ih  plaća redovno?

 

Smatram da ima dovoljno novca u budžetu, ali je problem u tome što je pogrešno raspoređen.I zato  Vlada i nadležna ministarstva moraju pod hitno da donesu  ovaj Zakon kao mjeru umanjenja siromaštva djece.

Znam porodice gdje je jedan roditelj za deset godina od kako je napustio porodicu platio svega jedan put alimentaciju. Odgovornost za to se prebacivala sa suda na policiju i obrnuto. Na kraju je presuđen određeni iznos sredstava koje mora platiti neodgovorni roditelj  ali džaba kada ga “ne mogu pronaći”.

 

Znam i roditelje  koji su bili u zatvoru zbog ne-plaćana  alimentacije što konktetno djeci ne znači ništa odnosno stanje  je još gore jer se ne viđaju sa tim rođiteljem i tako gube kontakt.Nakon odslužene kazne odnosi unutar porodice postaju još gori.

Ima bahatih roditelja koji ne plaćaju  alimentaciju zbog neodgovornosti.

“Neplatiše” donose drastične životne odluke u svrhu neplaćanja alimentacije, tako da npr.  daju otkaz, rade “na crno”, podstanari su, prodaju svoju imovinu …

Ima  i onih koji ne plaćaju alimentaciju usled nemaštine, nemaju stalan posao ili ga uopšte nemaju. I za takve slučajeve je rješenje Alimentacioni fond.

Zadatak ovog fonda bi bio da preuzme na sebe isplatu alimentacije, umjesto roditelja koji ne ispunjava svoju obavezu. U tom slučaju bi država, preko fonda, preuzela na sebe obavezu finansiranja djeteta, ali i naplate novčanih sredstava od roditelja ”neplatiše”.

Roditelji u fazi razvoda su uskraćeni za socijalnu pomoć i ostavljeni bez ikakve pomoći  države a to može da potraje. I za njih,  u tom periodu je rješenje Alimenacioni fond.

Republika Hrvatska je riješila ovaj problem donošenjem Zakona o privremenom izdržavanju, što znači da država isplaćuje novac samohranom roditelju, te onda refundira novac od neplatiše. U zadnjih 5 godina otkako je ovaj Zakon na snazi u susjednoj Hrvatskoj postotak “neplatiša” se smanjio za 38%.

Republika Slovenija je na sličan način kao i Republika Hrvatska riješila problem finansiranja djece čiji roditelj ne izmiruje redovno svoje obaveze. Osnovan je Javni garantni fond za izdržavanje i invalidsko osiguranje, čija je glavna djelatnost osiguravanje prava zaposlenih čiji je radni odnos prestao zbog stečaja poslodavca, obezbjeđenje i isplata naknade za izdržavanje djeteta u slučaju da roditelj koji je obavezan plaćati alimentaciju ne izvršava svoju zakonsku obavezu, odlučivanje o pravima i obavezama lica sa invaliditetom, te naplata potraživanja. Ukoliko Fond nema dovoljno sredstava da finansira izdržavanje djeteta, onda se u tom slučaju koriste sredstva iz državnog budžeta. Ovim zakonom se predviđa da Republika Slovenija stupa u pravni položaj djeteta i da na državu prelazi potraživanje u visini isplaćenog iznosa povećanog za iznos kamate i troškova sudskog postupka.

 

U nekim zemljama u Europskoj uniji, kao što su Danska i Velika Britanija, otišli su i korak dalje, te se uvode sankcije na način da ukoliko roditelj “zaboravi” svoju zakonsku obavezu plaćanja, na snagu stupa privremena zabrana upravljanja automobilom ili čak posjedovanja pasoša.

Osnivanjem Alimentacionog fonda država na sebe preuzima obavezu isplate alimentacije i time omogućava sigurniji i stabilniji život i razvoj djece razvedenih roditelja i samom tom smanjuje siromaštvo djece.

Poražavajuća je činjenica da država koja je potpisnica UN-ove Konvencije o pravima djeteta još uvijek nije ništa poduzela da djeci razvedenih roditelja obezbijedi pravo na ono što im zakonom pripada.

Banka hrane Crne Gore i ja lično se deset godina zalažemo za osnivanje ovog fonda.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.