Vlada predlaže oslobađanje poslodavaca od plaćanja dijela doprinosa i poreza

0

Vlada Crne Gore je na 9. sjednici održanoj danas  razmotrila i utvrdila Predlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji bi  ove godine trebalo da podstakne nova zapošljavanja, privredni rast, obezbjeđivanje povoljnijih uslova privređivanja kao i suzbijanje „sive ekonomije“. Kako navode iz Vlade predložene mjere predstavljaće značajan pokretački faktor u otežanim uslovima poslovanja izazvanih pandemijom zarazne bolesti Covid 19.

-Predloženim zakonskim rješenjem uvodi se novina da poslodavac koji zasnuje radni odnos na neodređeno vrijeme do 31. decembra 2021. godine sa zaposlenim u skladu sa zakonom kojim se uređuju prava i obaveze zaposlenih po osnovu rada, koje se nalazi na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore duže od tri mjeseca, oslobađa se obaveza plaćanja dijela doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog i na teret poslodavca, za zaradu isplaćenu zaključno sa 31. decembrom 2023. godine, kao i da to pravo ne može ostvariti poslodavac koje zaposli lice u državnim organima i organizacijama i organima jedinica lokalne samouprave i drugim javnopravnim tijelima korisnicima budžetskih sredstava. Takođe, oslobođenje plaćanja dijela doprinosa može ostvariti poslodavac ako se zasnivanjem radnog odnosa sa nezaposlenim licem poveća broj zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih koji je poslodavac imao na dan 31. decembar 2020. godine. Takođe poslodavac se oslobađa obaveze plaćanja dijela doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i to 90% doprinosa – za zarade isplaćene u 2021. godine , 60% doprinosa – za zarade isplaćene u 2022. godini i 30% doprinosa – za zarade isplaćene u 2023. godini, i padaju na teret budžeta Crne Gore- stoji u obrazloženjuVlade.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica. Predmetnim zakonom izvršiće se uključivanje novih oblika izdataka koji se u poreske svrhe priznaju kao rashod u iznosu do 3% ukupnog prihoda (socijalna, smanjenje siromaštva, zaštitu lica sa invaliditetom, društvenu brigu o djeci i mladima, pomoć starijim licima, zaštitu i promivisanje ljudskih i manjinskih prava, vladavinu prava, razvoj civilnog društva i volonterizma, evroatlanske i evropske integracije Crne Gore, umjetnost, tehničku kulturu, unapređenje poljoprivredei ruralnog razvoja, održivi razvoj, zaštitu potrošača, rodnu ravnopravnost, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminalai borbu protiv bolesti zavisnosti).

Pored navedenog, Predlog zakona obuhvata i oslobođenje od plaćanja dijela obračunatog poreza na dohodak fizičkih lica na period od 3 godine za poreskog obveznika koji do 31. decembra 2021. godine na neodređeno vrijeme zaposli lice koje se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore nalazi duže od 3 mjeseca, pod uslovom da se zasnivanjem radnog odnosa poveća broj zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih koji je poslodavac imao na dan 31. decembar 2020. godine.

– Oslobođenje će biti moguće ostvariti u trajanju od 3 godine, na način da će se u 2021. godini oslobađati 90%, u 2022. godini 60% i u 2023. godini 30% iznosa poreza, uz ograničenje da se oslobađanje od plaćanja dijela poreza na dohodak fizičkih lica ostvaruje na zaradu zaposlenog koja nije veća od prosječne mjesečne zarade u Crnoj Gori, prema podacima organa uprave nadležnog za poslove statistike. Navedeno oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak fizičkih lica će doprinijeti zapošljavanju novih radnika, što predstavlja značajan pokretački faktor u otežanim uslovima poslovanja izazvanih epidemijom zarazne bolesti Covid 19- saopšteno je iz Vlade.

Vlada je donijela Uredbu o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja. Pozivajući se  na odredbu člana 12 stav 1 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, ovom uredbom propisuju se uslovi pod kojim se poreskim dužnicima koji nijesu u mogućnosti da izmire poreske obaveze, usljed negativnih efekata na poslovanje izazvanih epidemijom zarazne bolesti COVID19, može odobriti odlaganje naplate dospjelih poreskih potraživanja koja su nastala u periodu od 1. jula 2020. godine do 31. decembra 2020. godine.

-Poreskim potraživanjima, u smislu ove uredbe, smatraju se: o porez na dohodak fizičkih lica i o doprinosi za obavezno socijalno osiguranje. Odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih obaveza može ostvariti poreski obveznik koji je zaključno sa 30. junom 2020. godine redovno izmirio dospjela poreska i neporeska potraživanja po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Radi odlaganja naplate poreskih i neporeskih potraživanja poreski dužnik treba da podnese organu uprave nadležnom za naplatu poreza prijavu datu na obrascu 1. O odlaganju naplate poreskih i neporeskih potraživanja vodi se evidencija- navode iz Vlade.

Odavanje počasti povodom 100 godina od smrti kralja Nikole

Vlada je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojila Informaciju o potrebi odavanja počasti povodom 100 godina od smrti kralja Nikole I Petrovića Njegoša.

-Oslonjeni na slavnu prošlost, gradimo temelje bolje budućnosti- piše na Tviter nalogu Vlade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.