Ruski ekspert iz SZO: Teško da je virus mogao procuriti iz labaratorije u Vuhanu

0

Laboratorija Instituta za virusologiju u Vuhanu, koja je optuživana za curenje virusa korona, dobro je opremljena i vrlo je teško zamisliti curenje odatle, rekao je Vladimir Dedkov, ruski ekspert u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) i zamjenik direktora za naučna istraživanja Instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju u Sankt Peterburgu. Tim SZO započeo je terenski rad tek prošle nedjelje, nakon što je po dolasku u Kinu dvije nedjelje proveo u karantinu. U srijedu su eksperti SZO koji se trenutno nalaze u Vuhanu posjetili Institut za virusologiju u tom gradu, uključujući i veoma izolovanu laboratoriju BSL-4, koja je, prema glasinama i teorijama zavjere, mjesto navodnog curenja virusa ili navodnog vještačkog stvaranja korone.

– Naravno, za našu misiju je bilo važno da posjetimo ovaj objekat, razgovaramo sa kolegama i vidimo kako je tamo sve organizovano. Dobro je organizovano i ne znam ko ih je kritikovao, laboratorija je savršeno opremljena, teško mi je da zamislim da je nešto moglo da procuri odatle- rekao je Dedkov.

Ruski stručnjak je, međutim, dodao da su postojali određeni uslovi na pijaci u Vuhanu koji omogućavaju širenje virusa korona, ali, kako je rekao, virus je mogao da potekne i sa drugog mesta, piše Sputnjik internešenal.

– Posjetili smo pijacu. Nisam dobro upoznat sa sanitarnim pravilima Kine, ali gledajući ovo, posmatrano iz ugla naših zakona, pijaca je veoma daleko od savršenog… Nije sigurno da se to dogodilo na pijaci, nema dokaza da je virus tamo potekao. Možda se virus pojavio na drugom mestu, ali hipotetički postoje svi uslovi za širenje virusa na toj pijaci- istakao je Dedkov.

Pijaca Huanan u Vuhanu, na kojoj se prodavalo povrće, morski plodovi i meso divljih životinja, zatvorena je 1. januara 2020. godine kada je epidemiološka istraga prateći tragove o izbijanju nepoznate bolesti stigla do nje. Prvi među obelelima radili su baš na toj pijaci. Međutim, naučnici još uvijek nisu došli do konkretnih zaključaka u vezi sa ulogom koju je pijaca imala u širenju virusa.

Prva zaražavanja kovidom 19 na svijetu zabilježena su kod pacijenata u Vuhanu u decembru 2019. godine.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.