NA ŠTA SPADE KUĆA ANDRIĆA

0

 

Piše: Bećir Vuković

Izvjesni, penzionisani gospar Danilo Babić, glavni organizator Herceg Festa, krovne institucije kulture u Herceg Novom, za sedmo po redu otvaranje Andrićeve kuće u Herceg Novom, pozvao je gospara Mihaela Martensa, čuvenog publicistu, koji je prebrojavao žrtve u Jasenovcu na prste od jedne ruke, i besramno, javno ustvrdio kako je Jasenovac oklevetan od strane Srba..!

A, Srbi su zločinci, a žele da se predstave kao žrtve, završava laži novinar Martens..!

Taj i takav iskompromitovani profil i laži novinar, biće glavna zvijezda grada Herceg Novog na proslavi „Mimoze“ 21. godine 21. vijeka, i otvaranja Andrićeve kuće – koja je do sada šest puta otvarana (i milion puta doživjela fajront kao svaka birtija), ali nikad, nikad ranije ovako pompezmo..!

Uz fanfare i vatromete sa Kule Kanli, i odsjaje preko morskih vala do kazamata gospara Mamula…

Kad bude Mihael Martens besjedio sa terase Andrićeve kuće, držeći se za granu smokve koja naslonjena spava na ogradi, a TV Crne Gore snimaće taj doživljaj kao vrhunac onog – duha samoporicanja – o kojem govori Milo Lompar, i pri tome će, dabome, greškom, pustiti Tompsonovu pjesmu, što neće biti prvi put kad je riječ o sluhu TV Crne Gore..!

Seiriće DPS komite sve od Andrićeve kuće pa do Debelog brijega…

A sa Debelog brijega, gromoglasnim će aplauzima ispratiti Mihaela Martensa u slavu vječne Crne Gore..!

P. S.

Očekuje se da će program direktno pratiti Je. Be. Tito, ispod provaljenog krova svoje vile u Igalu, a za njegovo spektakularno pojavljivanje toliko godina nakon smrti, biće zaduženi šminkeri koji tradicionalno brinu o nastupu svakog mrtvog predsjednika na Balkanu..!

Zaboraviće se šminkanje Sulejmana Veličanstvenog, a Herceg Novi odjedriće direktno u istoriju kao nikad prije, dok će se cinici rugati srpskoj zastavi koja leprša na kamenim plećima Hercegovog grada.

Napuštamo šminkerski salon i priču o šminkanju mrtvaca, ostavljamo i priču o kući i vili, i smeću u dvorištima, ali ne ostavljamo pitanje: ko je smislio, i zašto, da laži novinar Mihael Martens – otvori Andrićevu kuću.

Ovo nije samo pitanje iz oblasti kulture, ovo je mnogo ozbiljnije i dublje – političko pitanje..?

Da li će doći i Hercegnovsko proljeće. Hoće, baš ovog proljeća doći će i Hercegnovsko proljeće..!

A, mladi ljudi zamijeniće penzionisane gospare i babice u kulturnim institucijama, i zaveslaće sa punim osmijehom..!

Dabome, u vezi organizovanja nemogućeg okruglog stola o Andriću u Andrićevoj kući, Andrić se neće prevrtati u grobu.

(Kažem – nemogućeg okruglog stola – zato što je na otvaranje Andrićeve kuće pozvan i pokojni Ratko Peković.)

Svakako, penzionisani glumac Daniel Babić, sa rečnikom punim novokomponovane hrvaštine, nije najodgovorniji za trule daske na kulturnoj sceni Herceg Novog..?

Ali, svejedno, Andrić se neće prevrtati u svojoj vječnoj kući, jer je on proročki znao šta će se sve još na sličan način događati, upozoravajući riječima: „Lako je izigravati snoba pred sobom, ali ne i pred ostalim svetom.“

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.