Ministarstvo finansija: Nabavke ljekova uskladiti sa novcem koji je na raspolaganju

0

Javne nabake u oblasti zdravstva neophodno je uskladiti sa sredstvima koja će biti raspoloživa u periodu privremenog finansiranja.

To je odgovor ministra finansija Milojka Spajića Ministarstvu zdravlja na molbu da se preinači odluka o privremenom finansiranju za oblast zdravstva, u dijelu koji se odnosi na izradu planova javnih nabavki, a do donošenja budžeta za 2021.

Ministarstvo zdravlja,Fond za zdravstveno osiguranje i Klinički centar ukazali su resoru finansija na specifičnosti zdravstvenog sistema, te da bi privremeno finansiranje u ovoj oblasti za posljednicu moglo da ima i nestašicu ljekova.

Iz Ministarstva finansija „Vijestima“ je ranije nezvanično rečeno da su kolegama iz resora zdravlja sugerisali da nađu način da se mogući problem prevaziđe u skladu sa svojim nadležnostima, poštujući zakon, a da je jedan od modela da planove ne rade na mjesečnom nivou, već na duži rok.

U zvaničnom dopisu resora finansija Ministarstvu zdravlja ponovljen je stav da sve mora biti u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

„Imajući u vidu da je u primjeni privremeno finansiranje, shodno članu 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Ministarstvo finansija će do donošenja Zakona o budžetu za 2021. potrošačkim jedinicama mjesečno odobravati sredstva utvrđenja rješenjem o privremenom finansiranju za januar, a najviše do jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini. Pored navedenog, ukazujemo na član 40 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kojim se uređuje da ugovorne obaveze moraju biti usklađene sa planiranim i odobrenim sredstvima, kao i da je budžetski izvršilac odgovoran za zakonito korišćenje sredstava odobrenih potrošačkoj jedinici“, stoji u mišljenju Ministarstva finansija, koje potpisuje ministar Spajić.

Ministarstvo zdravlja, FZO i KC su predložili Ministarstvu finansija da se nabavke za potrebe zdravstvenog sistema iskažu na duži period u odnosu na period privremenog finansiranja, odnosno na godišnjem nivou, ali i da u periodu privremenog finansiranja “nabavke ‘Montefarma’, FZO i zdravstvenih ustanova, sadrže samo nabavke kod kojih su zaključeni ugovori istekli ili će isteći u periodu privremenog finansiranja, kao i druge prioritetne nabavke”. Tražili su i produženje roka a i predaju planova javnih nabavki.

„Zdravstveni sistem se ne može uklopiti u koncept izrade plana javnih nabavki koji se predlaže do donošenja Zakona o budžetu za 2021, jer bi to značilo da se bilans potreba za ljekovima i medicinskim sredstvima utvrđuje na mjesečnom nivou do nivoa odobrenih sredstava, što nije racionalno niti opravdano, a takav način planiranja i sprovođenja nabavki bi ugrozio snabdjevenost zdravstvenog sistema ljekovima i medicinskim sredstvima, kao i drugim proizvodima. Takođe, s obzirom na to da se radi o velikim vrijednostima nabavki za koje se sprovode tenderski postupci, koji su složeni i duže traju, isti se ne mogu završiti na mjesečnom nivou, a kroz sprovođenje jednostavnih nabavki ne mogu se pokriti potrebe zdravstvenog sistema“, obrazložila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u dopisu Ministarstvu finansija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.