Mario Dragi dobio mandat za sastav nove vlade Italije

0
Italijanski predsjednik Serđo Matarela dao je danas mandat bivšem predsjedniku Evropske centralne banke Mariu Dragiju za sastav nove vlade. Dragi (73) će sada održati konsultacije sa političkim strankama da pokuša da dobije podršku u parlamentu za formiranje vlade, prenosi Rojters.
Kriza italijanske vlade dogodila se u veoma teškom vremenu i novi premijer moraće pod hitno da se bavi mjerama za zaustavljanje zdravstvene krize izazvane pandemijom kovida 19, ekonomskom krizom, socijalnim tenzijama i da hitno uradi plan upotrebe 209 milijardi evra, koje je Italija dobila od Evropske unije da bi se oporavila od posljedica krize, prenio je Tanjug.
Mario Dragi, koga još zovu i Super Mario, bio je na čelu Centralne evropske banke. Ostao je zapamćen njegov govor iz 2014 godine kada je rekao da će „sačuvati evro po bilo koju cenu”. Prije nego što je postao direktor CEB bio je guverner italijanske centralne banke, direktor trezora i kratko vreme je radio za jednu od najvećih banaka na svijetu “Goldman Saks”.Nakon kraja mandata u CEB Dragi se rijetko pojavljivao u javnosti, izuzetak je u martu prošle godine kada je za engleski dnevni list “Fajnenšel Tajms” izjavio da se „nalazimo u ratu protiv korona virusa, da treba reagovati brzo, i da bi oklijevanje moglo imati visoku cijenu”.

 

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.