Brnabić: Glavni razlog za uspjeh Srbije je to što smo nabavili vakcine sa svih strana

0

Srbija pitanje vakcina protiv korona virusa i njihove nabavke nijednog trenutka nije politizovala, čak ni porijeklo cepiva nije bilo važno, i to je glavni razlog uspjeha Srbije u procesu vakcinacije stanovništva, naglasila je premijerka Ana Brnabić u intervjuu portalu njemačkog magazina „Fokus“.

I taj list ukazuje da u Evropi, posije Velike Britanije, nijedna zemlja ne vakciniše brže o Srbije, dodajući da je to tako i zato što se koriste i ruska i kineska vakcina.

„Do sada smo u Srbiji vakcinisali oko 470.000 ljudi, na osnovu čega smo lider u regionu i u Evropi na drugom mjestu, po pitanju vakcinicije. Glavni razlog za naš uspjeh je što smo imali mogućnost da nabavimo vakcine sa svih strana svijeta. Nijednog trenutka nismo politizovali vakcine i zemlja porijekla nije imala ulogu, sve dok su vakcine bezbjedne“, istakla je Brnabić.

Upravo su se ta uravnoteženost i „dobro partnerstvo“ u ovo vrijeme pokazali korisnim i pružili mogućnost Srbiji da nabavi vakcine i sa Zapada i od prijatelja iz Kine i Rusije, pojasnila je premijerka.

Ona je dodala da je za Srbiju pitanje u vezi vakcine bilo od početka jednostavno – šta je potrebno da se zaštiti stanovništvo, kako nabaviti što više cepiva za imunizaciju građana, kako bi mogli da otvore privredu i vrate normalnosti, koju svi priželjkuju.

Naglasila je da je ohrabrivala na takvu strategiju i da su danas prioriteti u tome da se ne raspravlja o spoljnopolitičkim premisama, već da se učini sve što je moguće za bezbjednost građana.

„Zahvalni smo na podršci iz inostranstva i zahvaljujemo se našim neumornim zdravstvenim radnicima koji su u mogućnosti da vakcinišu našu populaciju u najkraćem mogućem roku“, kazala je Brnabić.

Na konstataciju da se kritikuje Brisel zbog procesa nabavke vakcina, a da je EU argumentovala da samo zajedničko naručivanje može osigurati da i male zemlje dobiju cepiva, i pitanje da li je Srbija sada opovrgla taj argument, Brnabić je rekla da su različite zemlje imale različit pristup u nabavci vakcina, što je i razumljivo, ali da sada, nakon više od mjesec vakcinacije – brojke govore same o sebi.

Po uzoru na Izrael

Na pitanje da li je Srbija učila od Izraela, čiji je premijer najavio da će njegova zemlja biti svjetski šampion u vakcinaciji, Brnabić je primjetila da je Izrael ostvario zapažene rezultate u tom procesu i potvrdila da je Beograd imao određene kontakte, kako bi bolje razumio uspjeh Izraela.

„Po uzoru na Izrael, koristili smo naše resurse da sprovedemo vakcinaciju što bezbjednije i brže moguće, jer je na kraju to jedina mogućnost da zaštitimo naše stanovništvo. Dok postoje brojni primjeri tenzija u svijetu, u naporima za vakcinacijom, mi se oslanjamo na saradnju i naučnu razmjenu, kao kroz razgovore sa Izraelom, kako bi zaštitili naše stanovništvo i učinili bezbjednim proces vakcinacije“, objasnila je ona.

Na konstataciju da je Srbija nabavila vakcine iz Kine i Rusije, i pitanje da li je problematično posmatrati što rastu konflikti Evrope sa te dvije zemlje, Brnabić je podsjetila da je Srbija prvi ugovor zaključila sa Fajzer-Biontekom, i da je prve doze dobila upravo od te kompanije.

Brnabić je rekla da se u pandemiji radi o spašavanju života, a ne geopolitici.

„Kada su vakcine raspoložive, ako možemo da ih nabavimo – naša je dužnost da to učinimo u interesu stanovništva“, kazala je premijerka.

Dok, kako ističe „Fokus“, njemački ministar zdravlja kaže da sve osobe koje žele da se vakcinšu moraju prihvatiti cepivo koje je na raspolaganju, Srbija omogućava građanima da biraju vakcinu.

„Rano smo spoznali da je problematično da se oslonimo na jednog proizvođača. Ako bi jedan pojedinačni proizvođač svakoj zemlji mogao isporučiti samo male količine, jasno je da je nabolji pristup u tome da se razne vakcine kombinuju u procesu vakcinacije“, objasnila je Brnabić.

Ukazala je da taj pristup, međutim, zahtjeva više koordinacije i edukaciju osoblja koje vakciniše, kako bi se osiguralo da se razumiju razlike različitih vakcina.

Brnabić je ukazala da svako ima različit stav prema različitim vakcinama i njihovom porijeklu.

Upitana što je povjerenje stanovništva Srbije aktuelno veće u rusku vakcinu, nego u njemačko-američku, Brnabić je istakla da su građani srećni što je Srbija jedna od malobrojnih zemalja u svijetu koja je imala tako uspješan start vakcinacije, kao i da je njihovo povjerenje u sve vakcine veoma veliko, što je slučaj i u srpskoj vladi.

Vakcinacija kao geopolitička tema?

„Fokus“ je ukazao i da postoje vijesti da je Srbija počela da vakciniše i srpsko stanovništvo na KiM i upitao je premijerku da li tako ipak od vakcinacije pravi geopolitičku temu, na šta je Brnabić izričito ponovila da se u borbi protiv pandemije isključivo radi o spašavanju života i zaštiti građana od daljih ekonomskih teškoća.

„Srbi na KiM se ne nalaze svojom voljom na pogrešnoj strani graničnog spora koji je pokrenula Priština i za to ih nećemo kažnjavati. Uz to su privremene institucije u Prištini početak vakcinacije planirale za februar, a mi smo čvrsto odlučni da ne gledamo samo kako geopolitika Prištine građanima iz gradova sa srpskim stanovništvom ne omogućava naša cepiva, ili ih stavi na kraj liste. Taj rizik nismo željeli da dozvolimo“,  naglasila je Brnabić.

Ona je podsjetila da je Srbija Prištini poslala PCR testove kada su ostali bez njih, a isto važi i za vakcine, jer je Beograd spreman da pomogne.

Upitana za ulogu digitalizacije u uspjehu vakcinacije Srbije, Brnabić je kazala da je digitalizacija bila ključni faktor.

„Za samo par dana smo uspostavili registar vakcinacije, kao i sistem za obuhvatanje i administraciju vakcinacije. Preko tog sistema građani mogu brzo da se prijave za vakcinaciju. Ubrzo budu obaviješteni kada i gdje mogu dobiti vakcinu. Sve digitalno, bez papira i olovke“, ukazala je ona.

Brnabić je prenijela da sistem prati i ko je već dobio vakcinu, te i reguliše snabdjevenost i raspodijelu vakcina u cijeloj zemlji.

(Blic)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.