Katniću prijavljena još 23 operativca ANB-a

0

Nakon što su oslobođeni obaveze čuvanja službene tajne, smijenjeni načelnici Agencije za nacionalnu bezbjednost Danilo Grozdanić i Luka Bulatović juče su saslušani u Specijalnom državnom tužilaštvu u svojstvu građana, potvrđeno je Danu.

Oni su tokom saslušanja tvrdili da nijesu radili mimo pravila službe, kako to sumnja njihov novoizabrani direktor Dejan Vukšić.

Grozdanić i Bulatović su na saslušanju pred specijalnim tužiocem Stojankom Radović negirali da su u tajnoj službi mimo zakonskih ovlašćenja pratili i prisluškivali građane, a potom spaljivali dokumenta o tome.

Prema saznanjima Dana, osim Grozdanića i Bulatovića, pod lupom istražnog tima su još 23 službenika ANB-a, koji će biti pozvani na saslušanje narednih dana.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva nijesu saopštili ništa o ovom predmetu u cilju zaštite interesa krivičnog postupka.

Jučerašnja saslušanja samo su početna utvrđivanja da li su osnovane sumnje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića da je u ranijem periodu u tajnoj policiji bilo zloupotrebe službenog položaja.

Vukšić je prijavu podnio prošle nedjelje, ali nije postojala zakonska mogućnost da se odmah postupi po prijavi.

Svjedok navodnih zloupotreba je jedan službenik ANB-a čije je ime poznato redakciji Dana, a koje ne objavljuju zbog tajnosti istrage. Kako saznaju, on je novom direktoru dao podatke o spaljivanju dokumentacije koja je bila u posjedu Agencije za nacionalnu bezbjednost i o nezakonitom prisluškivanju javnih ličnosti, posebno iz političkog života. Vukšić je o tome obavijestio glavnog specijalnog tužioca, koji je juče započeo saslušanja službenika Agencije na pomenute okolnosti.

Što se tiče saslušanja koja tek predstoje, Dan pouzdano saznaje da se radi o svim načelnicima sektora tajne službe, a u pitanju su Mirko Milović, Miloš Vujisić, Snežana Zarubica, Sandra Samarcić, Dejan Tomović, Bojan Vukčević i Ilija Živanović. Osim njih, na listi SDT-a našla su se imena još desetak službenika tajne službe koji bi mogli imati veze sa tajnim praćenjem i prisluškivanjem.

Vukšić u krivičnoj prijavi nije konkretizovao djela za koja se sumnjiče pojedini službenici tajne policije. Kako saznaje Dan iz dobro obaviještenih izvora, radi se samo o opisu nezakonitih radnji koje su navodno počinili službenici Agencije.Postoji sumnja da su službenici ANB-a mimo zakonskih ovlašćenja pratili i prisluškivali građane, a potom spaljivali dokumenta o tome.

Vukšić ranije nije želio da komentariše ovaj slučaj da ne bi uticao na postupak koji je u toku.

Nakon obavljenih izviđajnih radnji, tužilaštvo će odlučiti da li raspolaže dovoljnim brojem dokaza da bi pokrenulo istragu i utvrdilo pravo stanje stvari.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.