Blumberg: Zahvaljujući Vučiću, Srbija predvodi vakcinaciju u Evropi

40

Američka agencija Blumberg ocjenjuje u današnjem tekstu o vakcinaciji u Srbiji da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napravio svoju zemlju predvodnikom u Evropi u nabavci vakcina „gledanjem i na istok i na zapad“.

Agencija u tekstu „Kina pomaže evropskom savezniku da napreduje u vezi s vakcinama“ uz ocjenu da je Srbija iskoristila svoj odnos s istokom kako bi napredovala s vakcinam, piše da Srbija može da izgleda kao nevjerovatna priča jer se EU „zaglibila u fijasku zbog vakcinacija“, kao i da se istorija balansiranja geopolitičkih interesa Srbije isplati u kritičnom trenutku.

EU je obećala zemljama zapadnog Balkana 70 miliona evra za nabavku vakcina, piše Blumberg, međutim isporuke se odlažu, a umjesto da čeka na pomoć EU, Srbija je obezbijedila vakcine direktno iz Kine, Rusije i SAD.

„Srbija je važan most za Kinu za sticanje uporišta u Evropi, ali i tradicionalni saveznik Rusiji i teži pridruživanju EU. Ti odnosi omogućavaju joj da diverzifikuje izvore vakcina i vakciniše veći dio svog stanovništva, više od bilo koje druge nacije u Evropi“, piše Blumberg.

Agencija dalje navodi da je Srbija većinu vakcina – 1,1 miliona doza, dobila od kineske državne kompanije Sinofarm, kao i da je Vučić rekao da je njegovo odbijanje da se pridruži horu lidera koji su kritikovali Kinu na bezbjednosnoj konferenciji u Njemačkoj, što mu je pomoglo da uspostavi dobre odnose s ministrom spoljnih poslova Vang Jiom.

„Ja jedini ni za šta nisam optužio Kinu, tako da smo imali bratski sastanak i od tada je počela podrške Kine nama u vezi s virusom korona i svim ostalim“, rekao je Vučić nedavno u televizijskom obraćanju.

Brzo uvođenje vakcinacije u borbi protiv virusa korona u odnosu na EU povlači za sobom napetost na cijelom kontinentu, ali i geopolitičke posljedice u njegovom nejnestalnijem regionu, piše Blumberg i dodaje da pristup Srbije već ima svoje sljedbenike u EU poput Mađarske koja je odobrila vakcine iz Rusije i Kine.

40 Comments
  1. Mika komentariše

    Da li je to Vučić sve medije u Americi stavio pod svoju kontrolu?

  2. Ivana komentariše

    Bravo, Vučiću. Pokazao si svetu da se saradnja, prijateljske veze sa Istokom i Zapadom, kao i ostatkom sveta ispalate. Da je to način, a ne podele i ucene. Srbija na čelu sa Vučićem ima svoje „ja“ i ume da se izbori za interese svojih građana. Trenutno je borba sa kovidom jedan od priorieta, a na taj zadatak naša vlast je spremno i mudro odgovorila.

  3. Tijana komentariše

    Borba sa koronom je prioritet a zahvaljujuci predsedniku Vucicu mi imamo dobre rezultate.

  4. kikica komentariše

    Svaka čast Vučiću koji je uspeo da obezbedi vakcine i da budemo prvi u Evropi po broju zaštićenih od virusa.

    1. Ivana komentariše

      Pametnom dovoljno, svi vide Srbiju kao jednog od vodećih lidera mogu slobodno reći u Evropi, po odgovornosti i kvalitetnoj politici, koja ne samo u domenu vakcinacije, nego na mnogim drugim poljima nize uspehe.

    2. Boba komentariše

      Američka agencija Blumberg ocjenjuje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napravio svoju zemlju predvodnikom u Evropi u nabavci vakcina .

  5. kiki komentariše

    E ovako se prijatelji moji postize uspeh, a ne pare u dzep, pa ko prezivi. Kao sto su neki umeli.

  6. kiki komentariše

    Sreća pa Srbija ima prijatelje na Istoku koji nas nikada nisu ostavili na cedilu a tu pre svega mislim na Kinu.

  7. Mira komentariše

    Sreća pa Srbija ima prijatelje na Istoku koji nas nikada nisu ostavili na cedilu a tu pre svega mislim na Kinu.

  8. Mira komentariše

    Mogla bi i EU da se ugleda na Srbiju i da ne bira samo jednu ili dve vakcine kojih nema u dovoljnim kolicinama

  9. Mirana komentariše

    Cim nas Nemacki Blumberg hvali to znaci da Srbija vodi odgovornu politiku

  10. Mirana komentariše

    Srbija je ulozila maksimalne napore da nabavi veliki broj vakcina sto je od velike vaznosti za borbu protiv Koronavirusa.

  11. sara komentariše

    Srbija polako ali sigurno postaje evropska sila u mnogim stvarima.

  12. sara komentariše

    Potraznja za vakcinama je ogromna i zato predstavlje veliki uspeh to sto je Srbija prva u Evropi po broju vakcinisanih ljudi.

  13. nedeljko komentariše

    Vucic mnogo pomaze Srbiji dobrim prijateljskim odnosima sa predsednikom Kine, nismo im uvodili nikakve sankcije, a milion i po doza vakcine je spas u ovoj situaciji sa ponovnim skokom obolelih ali i globalnom krizom oko korone.

  14. nedeljko komentariše

    Najveci srpski drzavnik u novijoj istoriji!

    1. Nikola komentariše

      Mala zemlja, a jaka zemlja.

  15. Bojana komentariše

    Pa moramo biti lideri kad je politika naše zemlje vođena u pravom smeru. I ovo je samo još jedana slika kakvo poštovanje imaju prema g. Vučiću i njegovom vođenju zemlje.

  16. Zvezdica komentariše

    Bravo, Vučiću. Pokazao si svetu da se saradnja, prijateljske veze sa Istokom i Zapadom, kao i ostatkom sveta ispalate. Da je to način, a ne podele i ucene. Srbija na čelu sa Vučićem ima svoje “ja” i ume da se izbori za interese svojih građana. Trenutno je borba sa kovidom jedan od priorieta, a na taj zadatak naša vlast je spremno i mudro odgovorila.

  17. Miroslav Vasic komentariše

    Srbija je zemlja koja je mala ali ponosita, pruza ruku pomirenja ali nezaboravlja, voli svoje ali se ne libi da pohvali druge. Zivela Srbijo moja.

  18. star komentariše

    Kada nam dolaze ovakve pohvale od Blumberga, to je znak da Vučić radi strahoviti dobro u interesima građana i države Srbije.

  19. biba jovic komentariše

    Zalaganje i rezultate predsednika Vucica su mnogi prepoznali,veliko im hvala na tome.

  20. Sonja komentariše

    Bravo za institut iz Ljubljane koji je prepoznao rad i zalaganje Vucica za svoj narod i svoju zemlju.

  21. kaca komentariše

    Srbija se vraća na mesto koje joj pripada

  22. Olja komentariše

    Srbija se u nabavci vakcina vodila zdravim razumom. Danas to prepoznaje i velika agencija
    Blumberg, kada za našu zemlju kaže da je predvodnik i uzor

  23. Simeun komentariše

    Srbija je uspesna zemlja, i lider na celom Balkanu

  24. caca komentariše

    Srbija izuzetno dobro vodi spoljnu politiku i balansira između istoka i zapada,zbog toga smo uspeli da nabavimo tri različite vakcine i da budemo među najboljim državama po broju vakcinisanog stanovništva!

  25. Petar komentariše

    Predsednik brine o svom narodu.

  26. radisa komentariše

    Lepo je procitati ovako nesto za svoju zemlju

  27. Jasmina komentariše

    Srbija je zemlja otvorena za saradnju sa svima u regionu, a i šire, što su neki prepoznali i zahvaljujući prijateljskim odnosima sa predsednikom Vučićem obezbeđene su velike količine vakcina.

  28. Mitar komentariše

    Srbija je uspesna drzava u svemu.

  29. Mitar komentariše

    Srbija uspesno balansira izmedju istoka i zapada, jer ne deli prijatelje po stranama sveta.

  30. Milovan komentariše

    Mislim da Srbija postaje predvodnik u mnogima oblastima, ne samo u vakcinaciji. Dobro je sto je tako, nadam se da ce se nastaviti u istom pravcu.

  31. unuka komentariše

    To sto smo medju prvima ,to je sve zahvaljujuci dobrom organizacijom predsednika.

  32. Ana komentariše

    Velika je čast da se o Srbiji piše u pozitivnom smislu. Srbija konačno ima ugled!

  33. dada komentariše

    Vucic ce uvek uraditi ono sto je u interesu Srbije

  34. Mily komentariše

    Srbija definitivno moze da posluzi za primer ostalim drzavama Evrope i sveta u procesu vakcinacije, tj. same organizacije i stepena odgovornosti u uspostavljanju kolektivnog imuniteta, gde ce se spasiti milioni zivota.

  35. Tina komentariše

    Na pitanje kako je to Srbija vodeca u Evropi po broju vakcinisanih, vrlo je prost odgovor: Dok je Evropska Unija opterecena time ciju ce vakcinu prihvatiti, shodno politicizmu, Srbija je opterecena spasavanjem ljudskih zivota. I tu je kljucna razlika. Prihvatamo svacije vakcine i molimo za svaku vakcinu, jer nas nije sramota da se borimo za zivote gradjana.

  36. Minja Lukic komentariše

    Samo napred, Vucicu. Najbolji si!

  37. Vlada komentariše

    Jos jedan dokaz vodjenja odgovorne politike Srbije prema svima, a pre svega prema svom narodu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.