Najzagađenija zona grada: Crveno jezero kod KAP-a crna tačka Podgorice

0

Crna Gora-ekološka država, a crveni mulj i otpad od prerade ruda i proizvodnje aluminijuma godinama se talože u ovom jezeru na periferiji Podgorice.

„Crveno KAP-ovo jezero“ postalo je crna tačka glavnog grada. Glavni problem su dva bazena: jedan ima nepropusno dno, a dok drugi upija zemlja i zagađuje kompletnu zetsku ravnicu.

Mještani naselja Srpska, o čemu su ranije pisale kolege, godinama muku muče zbog zagađenog zemljišta i bazena. Sadnice su im crvene, ne uspijevaju, voda je zamućena, a kad dune vjetar diže se ogromna prašina.

Da ne pominjemo isparenja i čestice otpada, za koje se sumnja da su kancerogeni, a koje mještani svakodnevno udišu.

Jezero ovih zimskih dana usljed obilnih kiša izgleda upravo ovako.

foto: Milija Čabarkapa

Turista koji bi odlučio da se slobodno vrijeme provede na obližnjem brdu imao bi šta da vidi.

Direktor Ekološkog pokreta „Ozon“ Aleksandar Perović kaže da je crveno jezero posljedica najvećeg industrijskog zagađenja u Crnoj Gori.

„Postoji kontroverza oko tog jezera jer je trebao da se realizuje projekat sanacije koje je Svjetska banka finansirala sa 50 miliona dolara. Već četiri-pet godina su rađene studije oko toga. Pošto nijesu mogle da su dobiju sve dozvole, zemljište je završilo u vlasništvu kompanije iz Berana koja nema iskustva u tim tretmanima“, započinje razgovor za FOS Perović.

Perović podsjeća da je planirano da kompletna zona oko KAP-a bude iseljena.

„Jezero predstavlja veliki problem ljudima koji se bave poljoprivredom. Od početka rada Agencije za zaštitu životne sredine i njihovih studija taj dio je uvijek tretiran kao najzagađeniji. Ljudi koji se bave poljoprivredom i drže stoku su stalno u opasnosti, jer dolaze u direktan kontakt sa tim česticama. Jako je upitno koliko su ti prozvodi zdravi s obzirom gdje uspijevaju“, navodi on.

On je naglasio da je njegova ekološka organizacija godinama unazad predlagala da se taj dio oko KAP-a, pošto je bio u državnom vlasništvu, ekspropiše.

„U pitanju je storijski indistrijski otpad, a to je bukvalno najzagađenija zona grada. Ministarstvo ekologije je pokrenulo priču oko toga, nadam se da će do rješenja doći. Krajnje je vrijeme da se to realizuje“, zaključuje Perović.

(FOS)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.